Er du enig med dommen? Region Hovedstaden stævnet i retten af “krænket” veganer

Nicolai H

17 uger siden

|

23/05/2024
Mad og drikke
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dommen er faldet i den skarpt diskuterede sag.

Dagens topnyheder

En af de mere omdiskuterede, hovedrystende og øjenbrynsløftende sager de seneste år, er nu endelig færdig.

Hvidovre Hospital har ikke handlet diskriminerende ved at nægte en veganer en særlig menu under hendes indlæggelse.

Det fastslår en dom fra Retten i Hillerød, som frifinder Region Hovedstaden i sagen, skriver Ekstra Bladet.

Dansk Vegetarisk Forening havde rejst sagen på vegne af en kvinde, der var utilfreds med hospitalets tilbud af måltider under sin indlæggelse i 2020 i forbindelse med graviditet og fødsel.

Foreningen argumenterede for, at kvinden var blevet diskrimineret, da hun som veganer ikke fik en kost, der var i overensstemmelse med hendes overbevisning.

Retten vurderede dog, at kvinden havde flere muligheder for at få vegansk mad under sin indlæggelse.

"Kvinden havde mulighed for selv at medbringe mad eller via pårørende eller andre at få leveret vegansk mad til hospitalet," lød det fra retten. Desuden kunne hun købe vegansk mad i en butik på hospitalets område.

I dommens resume på rettens hjemmeside fremgår det, at kvinden derfor ikke havde været afskåret fra at spise vegansk mad under sine indlæggelser.

"Kvinden havde således efter rettens opfattelse ikke under sine indlæggelser været afskåret fra at spise vegansk mad i overensstemmelse med sin overbevisning," konkluderede retten.

Sagen har rejst spørgsmål om rettigheder og hensyn til veganske patienter i sundhedsvæsenet. Dansk Vegetarisk Forening hævdede, at veganere er beskyttet som en minoritet under Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, og at manglende tilbud om en reel vegansk kost udgør diskrimination.

Kvinden, der arbejder i Dansk Vegetarisk Forening og lever strengt vegansk, havde kritiseret hospitalets plantebaserede måltider, som bestod af simple retter som ris, rodfrugter og knækbrød. Hun og foreningen mente, at hospitalet burde tilbyde mere varierede og næringsrige veganske måltider.

Dommen understreger imidlertid, at sundhedsvæsenet ikke er forpligtet til at levere specialkost, når patienterne har alternative muligheder for at opretholde deres diæt. Dette princip kan få konsekvenser for, hvordan sygehuse fremover håndterer kostønsker fra patienter med specifikke diætbehov.