Lungebetændelse

Nils Würtzenfeld

360 uger siden

|

23/01/2018
Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lungebetændelse rammer hvert år adskillige danskere. Her kan du læse om sygdommen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Lungebetændelse er en betændelse i lungevævet, der hver år rammer tusindvis af danskere. Det er særligt de alleryngste og de ældste aldersgrupper, der bliver ramt og sygdommen resulterer typisk i feber, smerter i brystet og hoste.

Lungebetændelse

Sygdommen, der også kaldes pneumoni, er en betændelse i lungevævet, der typisk skyldes bakterier, men som også kan forårsages af en lang række andre mikroorganismer såsom virus, svampe og parasitter.

Når lungevævet bliver betændt, besværliggøres transporten af ilt, hvilket forårsager åndenød og jo større område af lungerne, der bliver ramt, desto mere udtalt kan åndenøden blive.

Herefter kan betændelsen medføre en lang række symptomer, men typisk vil lungebetændelse resultere i hoste, vedvarende feber brystsmerter og kulderystelser.

Lungebetændelse er en almindelig sygdom i Danmark .

Sådan smitter lungebetændelse

Lungebetændelse opstå ved at forskellige bakterier, virus og andre mikroorganismer angriber de nedre luftveje og lungevævet. Ofte kommer disse organismer fra næsen og svælget. Der er dog forskellige måder, hvorpå kroppen kan blive smittet med disse mikroorganismer.

Nogle gange skyldes det smitte fra andre - typisk gennem hoste eller nys fra en syg person, der på den måde viderefører mikroorganismer, som du indånder. Det gælder primært de atypiske ‘kolde’ lungebetændelser.

Man bliver dog ikke nødvendigvis smittet af andre, da det i ligeså høj grad er muligt at blive syg af sine egne bakterier, som man har i svælget. Sygdommen kan i nogle tilfælde også opstå ved, at bakteriekolonier fra en infektion et andet sted i kroppen vandrer til lungerne, via blodbanen, og slår sig ned.

Flere faktorer kan gøre én specielt udsat for at udvikle lungebetændelse - eksempelvis svækkede hostereflekser, rygning, akut luftvejsinfektion eller akut bronkitis samt nedsat immunforsvar.

Betændelsen kan også forårsages af ætsende kemikalier, hvis man eksempelvis indånder giftige gasser.

Hvem rammes oftes?

Alle kan blive smittet med lungebetændelse, men sygdommen rammer især de alleryngste samt den ældste befolkningsgruppe og opstår hyppigst om vinteren.

Tilstanden er meget almindelig i Danmark. Cirka en procent af alle (en ud af 100) får lungebetændelse i løbet af et år og cirka 14.000 mennesker behandles hvert år for lungebetændelse på sygehuset. Hertil kommer alle de personer, der kan nøjes med behandling i hjemmet.

Sygdommen kan dog også have fatale konsekvenser, da cirka 1.600 danskere hvert år dør af lungebetændelser. Dødsfaldene rammer dog primært ældre - især kvinder over 70 år.

Symptomer

Sygdommen opstår typisk efter forudgående øvre luftvejsinfektion så som forkølelse, halsbetændelse eller akut bronkitis. Herefter oplever man feber og kulderystelser, hvorefter man begynder at hoste og få smerter i brystet.

Det starter som en tør hoste, men efterhånden ender man med at hoster materiale op fra lungerne - typisk gulligt, blodplettet eller rustfarvet.

Man vil også opleve problemer med vejrtrækningen, som typisk bliver hurtig og overfladisk. Sammen med åndenød vil det også begynde at gøre ondt at trække vejret dybt og at hoste, hvilket typisk er et tegn på, at betændelsen har spredt sig til den hinde, der omgiver lungerne.

Andre følgesymptomer kan være ledsmerter, opkast og kvalme, høj puls hovedpine, lavt blodtryk samt muskelsvaghed og træthed.

Behandling

For at få stillet en diagnose skal man opsøge sin læge, der efterfølgende foretager en undersøgelse for at fastslå, om der er tale om lungebetændelse. Det kan blandt andet foregå ved at tage en blodprøve, et røntgenbillede af brystkassen og muligvis en stetoskopi.

Ved alvorlig og akut smitte med lungebetændelse vil man dog blive indlagt på et hospital med det samme.

De fleste personer med lungebetændelse bliver behandlet i deres hjem. Som patient er det vigtigt, at man sørger for, at kroppen får ro og hvile for at fremskynde helbredelsen. Man skal tilmed holde sig varm og drikke rigeligt.

Ved bakterieinfektioner bliver sygdommen behandlet med antibiotika i omkring 10 dage. Man kan dog ikke bruge medicin ved lungebetændelse, som skyldes virus.

Det er dog også muligt at forebygge lungebetændelse - blandt andet ved at blive vaccineret mod pneumokokker. Pneumokok er nemlig en bakterie, som blandt andet kan være årsag til lungebetændelse. Det er især folk med nedsat immunforsvar, ældre over 65 år eller folk med KOL, astma, hjertesygdom eller diabetes, der får vaccinen.

Man skal dog være opmærksom på, at pneumokokvaccinen kun dækker lungebetændelse forårsaget af pneumokokker.