Når efterårets mørke sænker sig, og juletiden nærmer sig, finder mange danskere hyggen frem og tænder stearinlys i stor stil.
Stearinlysene spreder en stemning af varme og nærvær, men de kommer med en pris, som de færreste tænker over.
Små, usynlige partikler fra de levende lys fylder nemlig hurtigt hjemmets indeklima, og netop partikeludledningen kan påvirke både luftveje og immunforsvar. Når levende lys brænder, frigives små partikler, der hurtigt spreder sig i rummet.
Disse mikroskopiske partikler kan ikke blot give røde øjne og hovedpine, men påvirker også helbredet på længere sigt.
For de, der opholder sig i rum med stearinlys over længere tid, kan partiklerne ifølge sundhedseksperter bidrage til alvorlige sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og svækket immunforsvar.
Det skriver Ekstra Bladet.
Eksperter råder derfor til, at man vælger stearinlys med omtanke, da forskellige typer afgiver varierende mængder af partikler.
Det er nemlig ikke lige meget, hvilke lys du bruger lyder rådet fra sundhedsmyndighederne, som anbefaler at undgå stagelys og glimmerlys, da disse udleder flere partikler end fx fyrfadslys og bloklys.
Duftlys er også en favorit i vintertiden, men også den kan desuden udløse allergiske reaktioner og forværre indeklimaet yderligere.
En anden vigtig faktor, som ofte overses, er måden, lyset slukkes på.
Hvis lyset kvæles med en lyseslukker, så mindskes sod og partikeludledning betydeligt.
Desuden anbefales det, at man klipper vægen ned og undgår at placere lys i træk, da dette øger sodmængden. For dem, der gerne vil beholde hyggen med færre risici, så er en regelmæssig udluftning essentiel, som er særligt efter levende lys har været tændt i længere tid.
At vælge de rigtige lys og følge enkle retningslinjer kan bidrage til en hyggelig, men også sundere, vintertid – uden at gå på kompromis med julestemningen.