I skrivende stund døjer rigtig mange danskere med allergi, og det er især pollenallergien som topper for tiden.
Men selvom mange danskere døjer med løbenæse og kløende øjne, så er der også tusindvis af danskere, som hver dag året rundt døjer med en anden form for allergi.
Peanutallergi er en af de mest almindelige fødevareallergier, der påvirker mange børn over hele verden. Ifølge Astma-Allergi Danmark er der 0,6% af alle danskere, som døjer med allergi over for jordnødder. I USA lider 1,5 millioner børn under 18 år af denne allergi, hvilket gør det til en betydelig sundhedsudfordring.
Til disse allergikere er der nu gode nyheder, for amerikanske forskere mener nemlig, at der kan være en løsning på allergien.
En ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet NEJM Evidence viser, at regelmæssig indtagelse af peanutbutter fra en tidlig alder kan reducere risikoen for at udvikle peanutallergi. Børn, der fra fire måneders alderen og frem til deres femte leveår jævnligt spiser jordnøddesmør, har 71 procent mindre risiko for at udvikle allergi sammenlignet med børn, der undgår peanuts.
Forskningen, som er udført af både britiske og amerikanske forskere, viser, at beskyttelsen mod allergi kan vare langt ind i voksenlivet.
I Danmark er situationen en anden. Her er det kun 0,7 procent af børnene, der er allergiske overfor peanuts. Ifølge en dansk ekspert skyldes den lavere forekomst formentlig, at danske børn generelt spiser en mere varieret kost. Alligevel rejser den nye forskning spørgsmål om, hvorvidt danske anbefalinger også bør revideres.
Det skriver B.T.
De amerikanske myndigheder har allerede reageret på forskningen og anbefaler, at forældre langsomt introducerer peanutbutter til deres børn. De foreslår at begynde med en lille mængde, for eksempel på størrelse med en ært, og gradvist øge mængden til to teskefulde, tre til fire gange om ugen.
Charlotte Mørtz, en dansk allergiekspert, advarer dog danske forældre mod at følge disse nye retningslinjer uden videre. Hun understreger vigtigheden af, at de danske sundhedsmyndigheder først vurderer, om de nationale anbefalinger bør ændres på baggrund af den nye forskning.