I jagten på et sundere og længere liv er der mange danskere, som er hoppet på sundhedstrenden.
Mange danskere har taget 16:8-fastekuren til sig, hvor man faster 16 timer i døgnet og kun spiser inden for et otte-timers vindue. Denne metode har vakt opmærksomhed for sine potentielle fordele, herunder vægttab og anti-aging-egenskaber.
Men nu viser det sig, at de fleste danskere faktisk springer det helt forkerte måltid over.
En almindelig tilgang til 16:8-kuren er at springe morgenmaden over, starte dagen med det første måltid klokken 12 og spise det sidste inden klokken 20.
I DR-podcasten 'Jagten på det evige liv' forklarer forsker Nicklas Brendborg, at det kan være mere fordelagtigt at springe aftensmaden over i stedet for morgenmaden.
Nicklas Brendborg, der skriver sin ph.d. ved Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, peger på, at studier viser bedre resultater, når kalorierne indtages tidligere på dagen. "Hvis man skal faste, er det bedre at springe aftensmaden over end morgenmaden. Vi kan se på studier, at det er bedre at få sine kalorier tidligt på dagen end sent," siger han.
Han deler personlige erfaringer og nævner, at han tidligere fastede om morgenen, men nu har ændret sin rutine til at springe aftensmaden over.
Forskeren Nicklas Brendborg forklarer, at der ikke findes overbevisende videnskabelige beviser for, at daglig faste har betydelige fordele for personer, der allerede er sunde og slanke. For mange handler fasten om vægttab, og her er resultaterne mere entydige. Når man reducerer sit spisevindue, bliver det nemmere at indtage færre kalorier, hvilket fører til vægttab.