Trist nyt til alle is-elskere: 5 chokerende grunde til at du aldrig bør spise softice

Emil Martesen

21 uger siden

|

23/06/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Vi har fået en forsmag på sommeren, og sommeren er for mange lig med is.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis du er blandt dem, der indimellem nyder en softice, så bør du læse med her. 

Og de fleste af os forbinder sommer med is - og det er med al ret. Der er nemlig ikke noget som en læskende is i sommervarmen. 

Nogle foretrækker sodavandsis, mens andre er mere til en blød og cremet softice. 

Desværre har det vist sig, at sidstnævnte faktisk ikke er noget smart valgt. Faktisk burde man helt lade være- i hvert fald, hvis man vil undgå at blive syg. 

Nedenfor er der listet 5 grunde til, at du aldrig bør vælge en softice, når du skal have stillet din is-sult. 

1.Softice-maskiner kan huse farlige bakterier 

Da soft ice kommer fra en maskine, er den sårbar over for kontaminering, hvis maskinerne ikke er ordentligt desinficeret. Ifølge Janilyn Hutchings, en certificeret professor i fødevaresikkerhed fra State Food Safety, "bør soft ice-maskiner rengøres og desinficeres hver 10-24 timer”. 

Hvis restaurantchefer eller is-sælgere ikke er flittige til regelmæssig rengøring, kan maskinerne hurtigt udvikle skimmelsvamp eller endnu værre blive grobund for alle mulige usynlige bakterier. 

2...Og disse maskiner er svære at holde rene 

Rengøring af maskinerne er ikke en simpel proces. Ifølge professoren inkluderer disse maskiner ofte dele, der kan fjernes og rengøres, mens andre dele skal rengøres på selve maskinen. Det kan være en udfordring at oplære medarbejdere i at adskille og rengøre maskinerne korrekt, og selvom medarbejderne ved, hvordan man gør det korrekt, siger Janilyn Hutchings, at denne opgave "almindeligvis glemmes i rengøringsrutiner for fødevarearbejdere. 

Med andre ord er det ret sandsynligt, at den maskine, din soft ice kommer fra, ikke bliver rengjort godt nok. 

3.Selve soft ice-blanding kan også nemt blive bakteriefyldt 

Mange soft ice er lavet med en upasteuriseret base, der skal opbevares ved køletemperatur - lige under frysepunktet. Men ifølge Vermont State landbrugsretningslinjer. Opbevaring i dette temperaturområde sikrer, at ismassen, som allerede indeholder naturlige bakterier og har et højt potentiale til at vokse hurtigere på grund af dets høje fugtniveau, forbliver sikker til forbrug. 

Men det er en utrolig specifik og utrolig svær grænse. Der er stor chance for, at din is har været udsat for alle mulige former for bakterievækst, før den lander i din vaffel. Det skriver delish.com. 

4.Og alle de bakterier kan gøre dig alvorligt syg 

I løbet af de sidste flere årtier har der været adskillige tilfælde af madforgiftning forårsaget af softice. Tilbage i 2005 blev over 120 mennesker i Ohio syge, da en ismaskine blev forurenet med stafylokokker. 

I en nyere sag fra 2016 blev to indlagte patienter i Seattle endnu mere syge efter at have nydt milkshakes fra hospitalets cafeteria. I det sidste tilfælde var deres milkshakes forurenet med listeria, som sandsynligvis er den farligste, fordi den kan være dødelig. 

Listeria er den tredje førende årsag til fødevarerelaterede dødsfald i USA. Det kan være fatalt for alle, men professoren siger, at det især er bekymrende for gravide kvinder, fordi det kan have alvorlige virkninger på babyen, herunder for tidlig fødsel eller dødfødsel. Listeria, der løber løbsk i disse ismaskiner, er ikke for sjov! 

5.Der er andre måder at få dit softice fix på 

På dette tidspunkt kan du blive fristet til at trykke på panikknappen. Vær venlig at lade være med det. Ja, softice fra en softice-maskine er måske ikke den sikreste mulighed, men der er andre måder at tilfredsstille din soft ice-trang. Prøv dette nemme trick til at lave din egen softice med kun få ingredienser. 

Du kan også snuppe tage en hvilken som helst 'almindelig is', lade den strå fremme et par minutter, og derefter piske/røre isen, så den bliver blød og cremet.