Pas på! Fem dårlige vaner ved opvaskemiddel, der truer din sundhed

Laurids Gjelstrup

7 uger siden

|

30/10/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fem dårlige vaner ved opvaskemiddel, der truer din sundhed.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

At skylle tallerkener og bestik handler om at fjerne rester af fedt og madrester. Mange dagligdags fødevarer indeholder fedtstoffer og proteiner, som vand ikke alene kan opløse.

Derfor bruger de fleste opvaskemiddel – men det kan være risikabelt, hvis det bruges forkert. Flere hverdagsvaner i forbindelse med opvask er faktisk sundhedsskadelige, og der er fem, der straks bør ændres.

Det skriver Sanook

En af de mest udbredte fejl er at bruge opvaskemiddel uden at fortynde det ordentligt.

"Ikke at fortynde opvaskemiddel forårsager ikke kun spild," påpeger forskerne, "men der er stadig en risiko for, at kemikalier fra opløsningen forbliver på opvasken."

Dette betyder, at skadelige stoffer kan overføres til maden næste gang, tallerkenerne tages i brug. Løsningen er at fortynde opvaskemidlet i et lille fad, indtil der dannes skum, eller alternativt blot tilføre en dråbe på en fugtig svamp.

En anden dårlig vane er at springe grundig skylning over. Mange tror fejlagtigt, at blot fordi sæben er skyllet af, er servicet rent, men kemikalierester kan stadig sidde tilbage. Derfor bør servicet skylles grundigt 2-3 gange for at minimere risikoen.

At lægge service i blød i opvaskemiddel i lang tid er en tredje vane, der kan være problematisk.

Når spisepinde, skeer eller andet lavet af absorberende materialer som træ lægges i opvaskemiddel, kan kemikalier trænge dybt ind i materialet og frigives senere. 

En fjerde, farlig praksis er at bruge opvaskemiddel på beskadiget service. Selv en lille revne kan føre til, at kemikalier bliver hængende og kommer i kontakt med maden.

Selv grundig vask med vand kan ikke altid fjerne kemikalier fra disse revner.

Endelig er der risiko ved at bruge opvaskemidler uden dokumenteret oprindelse, der kan indeholde toksiner, som både huden og fordøjelsessystemet kan absorbere.

Forbrugerne anbefales derfor kun at bruge kvalitetsprodukter, der har en klar oprindelse og sikkerhedsgodkendelse, for at sikre både rengøringseffektivitet og sundhed.