Madspild er et stigende problem, og mange søger efter måder at forlænge holdbarheden af deres fødevarer.
Her vælger folk ofte fryseren til.
Men nu er det med at spidse ører.
Det er nemlig ikke alle typer madvarer, der egner sig til at blive gemt i kulden. En række fødevarer mister nemlig deres kvalitet, smag eller konsistens, når de udsættes for fryserens lave temperaturer.
Først og fremmest er det vigtigt at nævne, at vandholdigt frugt og grønt, såsom agurker, tomater, og salater, ikke tager fryseprocessen godt. Disse madvarer ender ofte med at blive slatne og miste deres sprødhed, hvilket gør dem mindre appetitlige efter optøning. Dette skyldes, at vandet i cellerne udvider sig ved frysning, hvilket kan ødelægge cellevæggene og dermed konsistensen.
Derudover bør man tænke sig om en ekstra gang, før man fryser gelatinebaserede desserter ned. Gelatine mister sin evne til at binde væsker ved lave temperaturer, hvilket kan resultere i en uønsket flydende konsistens, når desserten tøs op. Ligeledes er æg en dårlig idé at placere i fryseren, da de kan sprænge på grund af væskens udvidelse.
Men det stopper ikke her.
Hvidløg, der fryses, vil også lide under kulden, idet den mister sin karakteristiske smag. Dette gør sig også gældende for opbevaring i køleskabet, så det er bedst at opbevare hvidløg ved stuetemperatur, men kartofler forvandles til en sødlig og klæbrig affære, når de fryses, fordi stivelsen omdannes til sukker.
Det skriver myhomebook.de.
En lang række mælkeprodukter som yoghurt, flødeost og creme fraiche ændrer tekstur til det værre efter en tur i fryseren, hvor de kan blive kornede og miste deres glatte konsistens.
Parmesan og andre hårde oste kan også miste smag, hvilket gør dem mindre velegnede til servering i deres oprindelige form.
Endelig er vin også på listen over fødevarer, der ikke bør fryses, da både smag og aroma lider under de lave temperaturer.
Så mens fryseren er en fantastisk opfindelse til mange formål, er det værd at huske på, at ikke alt tåler den kolde behandling.