Mange danskere ved det ikke: Denne lille detalje afslører eksplosionsfare

Liva Høyberg

38 uger siden

|

08/04/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Men mange er ikke bevidst om denne lille detalje, som kan have store konsekvenser for dig og dine omgivelser.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sommeren er nu ikke langt væk og for mange har weekendens gode vejr budt på klargøring af terrasser, vask af havemøbler og at gøre grillen klar til endnu en sæson. 

I mange hjem er gasgrillen blevet hit, fordi den uden det helt store optændingsrepertoire kan forvandle hverdagens triste retter til sommermad.  

Men mange er ikke bevidst om denne lille detalje, som kan have store konsekvenser for dig og dine omgivelser. 

Derfor kommer forsikringsselskabet IF med opfordring via Idenyt til danskerne. 

De fleste brande og eksplosioner opstår nemlig i forbindelse med grillning, og sker, når man anvender en grill, der ikke har været brugt i et stykke tid, eller ved fastgørelse af gasbeholderen til grillen.

“Nogle gange kan den holde tre år, andre gange længere. Hvis grillen står fremme udenfor hele året, vil slange og grill blive udsat for større belastninger”, påpeger kommunikationschef Birgitte Ringbæk fra If.

Derfor opfordrer IF alle til gennemgå gasslangen og dens stand regelmæssigt. Med produktionsåret tydeligt markeret på den orange gasslange, er det nemt at fastslå slangens alder. IF's anbefaling er at udskifte slangen hver tredje til fjerde år.

Yderligere bør gasgrill-ejere gennemgå slanger for eventuelle revner eller lækager et til to gange om året.

"Gasslanger har en begrænset levetid og skal udskiftes med jævne mellemrum. Stærk sol, store temperaturændringer eller opbevaring under sorte grillovertræk tærer på gummiet og påvirker gummiets levetid i slangen”, siger.

En anden måde at tjekke eventuelle utætheder på gasslangen er, ud over den visuelle gennemgang, at tage en kop koncentreret blanding med vand og opvaskemiddel. Pensel derefter  slange og rør, når du tænder for gassen, vil der boble fra lækagen. 

Når du bruger gasgrill, er der flere forholdsregler du bør tage:

  • Anvend altid slanger og udstyr, der er godkendt, og skift dem ud, hvis de er defekte eller har revner.

  • Udfør regelmæssigt kontrol af slanger og forbindelser på din gasgrill for lækager ved at anvende koncentreret sulfovand. Som beskrevet tidligere. 

  • Skift letvægtsgasflasker, der har været udsat for stød, slag, eller som viser tegn på revner.

  • Undgå at opbevare gasbeholderen i eller under grillens opbevaringsrum under grillning, da dette kan forårsage fedtbrand og eksplosion.

  • Sørg for at placere grillen mindst en meter væk fra brandbart materiale som vægge, planter og møbler. Det er også vigtigt at holde grillen væk fra vinduer og glasdøre, da strålevarmen kan påvirke glasset og i værste fald forårsage termiske brud.