Kan en helt almindelig gulerod være med til at forbedre behandlingen af type 2-diabetes?
Det tyder et nyt studie fra Syddansk Universitet (SDU) på.
Forskerne bag har fundet, at gulerødder kan forbedre kroppens regulering af blodsukker og sammensætningen af bakterier i tarmen.
Type 2-diabetes rammer millioner af mennesker verden over. Antallet af personer med type 2-diabetes er stigende både i Danmark og globalt, og i Danmark er antallet mere end firdoblet siden 1996.
Sådan skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
Behandlingen inkluderer typisk kostændringer og medicin, men mange oplever bivirkninger ved de gængse lægemidler.
Ifølge forskerne fra SDU, Odense Universitetshospital og Københavns Universitet, som har samarbejdet om det netop publicerede studie, kan gulerødder være en naturlig og formodentlig bivirkningsfri måde at supplere behandlingen på.
Forskerne undersøgte gulerøddernes effekt over en periode på 16 uger på mus, der havde fået fremkaldt type 2-diabetes
Her blev musene sat på en fedtholdig diæt, der efterligner menneskers ofte usunde livsstil. Musene blev opdelt i to grupper, hvor den ene fik tilsat ti procent frysetørret gulerodspulver til kosten, mens den anden gruppe fik deres kost uden gulerod.
Resultaterne viste, at musene, der fik gulerodspulver, havde bedre blodsukkerregulering, målt via glukosetolerancetests.
Desuden havde musene flere bakterier, der producerer kortkædede fedtsyrer (SCFA’er). Disse fedtsyrer er små molekyler, som dannes, når bakterier nedbryder kostfibre, og de bidrager til reguleringen af energiomsætning og blodsukker samt understøtter en sund tarmfunktion.
"Indtagelse af gulerødder påvirker tarmens bakterier hen imod en sund sammensætning, som gavner musene med type 2-diabetes, "uddyber Morten Kobæk Larsen.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Foto: Nik - Unsplash.com
Hvordan virker gulerødder?
Gulerødder indeholder bioaktive stoffer, der øger cellernes evne til at optage sukker og dermed hjælper med at regulere blodsukkeret.
Disse bioaktive stoffer, der dannet ud fra umættede fedtsyrer, findes også i andre grøntsager fra skærmplantefamilien, såsom persille, selleri og pastinak.
"Vi ser gulerødder som en mulig komponent i fremtidige koststrategier for type 2-diabetes," siger Lars Porskjær Christensen, som er professor i analytisk kemi og naturstofkemi ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på SDU.
De første indikationer, som forskerne har fået fra et lignende studie af gulerødders effekt på tarmkræft peger dog på, at blot 30-40 gram rå eller let tilberedte gulerødder dagligt potentielt kan have en gavnlig effekt.
Tilberedning har betydning for mængden af sundhedsgavnlige stoffer, men de forsvinder ikke helt.
"Selv ved længerevarende stegning eller kogning vil der være rester af de bioaktive stoffer. Rå eller let tilberedte gulerødder ser dog ud til at være det bedste valg for at bevare flest mulige gavnlige stoffer, siger Lars Porskjær Christensen afsluttende.