Hvad gør æg ved vores hjerte? Her er lægens overraskende sandhed

Emil Martesen

4 uger siden

|

16/12/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvad gør æg ved vores hjerte?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danskerne har en kærlighed til æg, der er svær at overgå.

For mange er det en fast bestanddel af både morgenbordet og aftensmaden – og der er sjældent et køleskab, der ikke rummer en bakke æg klar til brug.

Fra blødkogte æg på søndagsbordet til pandekager eller en hurtig omelet på en travl hverdag er ægget en uundværlig følgesvend i danskernes køkken.

Men selvom ægget ofte betegnes som naturens egen multivitaminpille, stiller mange stadig spørgsmålet: Er det egentlig godt for vores hjerte?

Det samme gjorde en hjertekirurg fra Savannah i Georgia, der for nylig stillede spørgsmålet: "Hvad gør æg ved vores hjerte?" til sine mere end en million følgere på sociale medier.

Han kom derefter med et svar, som måske er overraskende for mange.

"Kostkolesterol påvirker ikke vores samlede kolesterolniveauer så meget, som vi tidligere har troet", sagde han ifølge Fox News Digital, hvorefter han beskrev æg som 'en gave fra Gud' og 'en fremragende kilde til protein'.

Et normalt æg indeholder omkring 5 til 6 gram protein, men det er også 'fyldt med mineraler' og 'mikronæringsstoffer' som vitamin D, vitamin B12, selen og cholin, påpegede London.

"Det er nu bekræftet, at æg ikke udgør den risiko, man tidligere mente i 70’erne og 80’erne. De anses nu for at være en virkelig god ernæringskilde", sagde lægen, der i daglig tale hedder Dr. Jeremy London,

Den amerikanske hjerteforening, der holder til i Dallas, Texas, forklarede til Fox News Digital, at ét æg om dagen kan indgå i en hjertesund kost for raske voksne.

For sunde ældre med normalt kolesteroltal er to æg om dagen acceptable.

I sin video advarede London om, at det er 'vanskeligt at studere en enkelt fødevare' og understregede vigtigheden af at forstå hele en persons kost.

Med hensyn til typen af æg anbefalede London æg fra fritgående høns, da han mener, de har 'en vis fordel'.

"Ligesom vi er, hvad vi spiser, gælder det samme for hønsene", udtalte han.

Om æggeblommen eller hviden er bedre for hjertet, sagde London følgende:

"Størstedelen af næringsværdien kommer faktisk fra æggeblommen".

Han tilføjede, at han selv kombinerer æggeblommer og æggehvider i sin kost for at få både næringsværdi og ekstra protein.

Afslutningsvis understregede London, at det er en personlig beslutning, om man vil spise æg. Han afsluttede sin video med at komme med en opfordring til sine følgere.

"Lyt til din krop, følg dine biomarkører, og skab en kostplan, der passer perfekt til dig", sagde han.