Har du overvejet en juicekur? Så bør du måske genoverveje det en ekstra gang

Kamille Isaksen

36 uger siden

|

11/03/2024
Livsstil
Juice
Juice
Selvom det er blevet en udbredt trend, så bør du måske droppe juicekuren.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er blevet mere og mere populært at ty til metoder som en juicekur, når man gerne vil smide et ekstra kilo eller to eller som detox.

Men selvom det lover en masse gode ting, så er står eksperter dog fast og understreger, at forskningen ikke understøtter de gavnlige virkninger af sådanne behandlinger på kroppen.

Kun at drikke juice i en uge, føle sig udrenset og tabe et par kilo - mange forbinder store forhåbninger med juicedetox.

Det skriver wiadomisci.

Producenterne lover spektakulære effekter, eliminering af giftstoffer og forbedring af helbredet. Men holder den ønskede effekt virkelig? Og er en juicekur sund eller blot risikabel?

Praktiske aspekter af en juicekur

Forberedelse: Cirka en uge før du starter, bør du droppe alkohol, nikotin og kaffe. En let kost er også vigtig i dagene op til detoxen. Nogle renser endda deres tarme på forhånd, for eksempel med afføringsmidler.

Detoxen: Afhængigt af kuren erstattes hvert måltid i tre til syv dage med 200 til 250 ml frugt- eller grøntsagsjuice. I denne periode må du kun drikke vand, usødet te og grøntsagsbouillon.

Forventede resultater og bivirkninger

Den ønskede effekt af en udrensningskur er bedre velbefindende og hurtigt vægttab. Men ifølge Niklas Schwarz, ernæringsekspert og fitnesstræner, kan udrensninger også give hovedpine og apati. Hovedpinen kan skyldes, at man holder op med at drikke kaffe og andre koffeinholdige drikke, hvis man har drukket dem regelmæssigt.

Eksperter advarer derudover om, at detox-produkter ofte kun indeholder dehydrerende ingredienser (f.eks. brændenælde). Langvarig brug af sådanne produkter i store doser kan føre til øget udskillelse af visse mineraler og svække effekten af medicin.

Videnskabelig evidens og sundhedsrisici

Det tyske ernæringsselskab siger, at effektiviteten af juicefaste ikke er blevet videnskabeligt bevist. Der er endnu ikke foretaget seriøse undersøgelser på mennesker på dette område. Det er også tvivlsomt, i hvor høj grad sådanne kure stimulerer stofskiftet.

Det hurtige vægttab skyldes sandsynligvis, at man indtager færre kalorier. Men i betragtning af diætens korte varighed - fra tre til syv dage - kan det antages, at vægttabet hovedsageligt skyldes vandtab, ikke fedttab.

Når kuren er slut, kan der opstå en yoyo-effekt, især hvis man har fulgt en usund diæt før og fortsætter bagefter. Vægttabet vil i denne situation være kortvarigt.

Farlige konsekvenser af detox

En gennemgang i "Current Gastroenterology Reports" i 2017 og "Journal of Human Nutrition and Dietetics" i 2014 understreger, at selvom detox-industrien boomer, er der meget lidt klinisk forskning, der understøtter sådanne diæter.

Nogle undersøgelser har vist, at juicediæter kan forbedre leverens afgiftning. Men disse resultater har begrænset pålidelighed på grund af mangelfulde metoder og små stikprøver.

Niklas Schwarz påpeger, at mens diætister anbefaler at indtage fem portioner frugt eller grønt om dagen, inkluderer dette kun én portion juice.

Juice kan føre til et overdrevent forbrug af fruktose, som kan påvirke helbredet negativt - især leveren. En streng juicediæt kan føre til et overforbrug af visse vitaminer i kroppen og en mangel på proteiner og fedtstoffer. Langvarig detox kan føre til underernæring, hvilket er farligt for helbredet.

Utilstrækkeligt kalorieindtag fører ofte direkte til hypoglykæmi, da kroppen ikke får tilført nok energi. Symptomerne er besvimelse, svaghed, dehydrering, hovedpine og sult.

Kroppen kan klare sig uden juice

Hvis en juicediæt indeholder afføringsmidler eller andre metoder til at stimulere tarmene, vil kroppen udskille for mange næringsstoffer, hvilket fører til dehydrering og elektrolytubalance.

Detox bliver især farligt, når det forårsager spiseforstyrrelser.

Kuren kan påvirke vores forhold til mad. En undersøgelse, der analyserede skolebørns spisevaner, viste, at en tvangspræget interesse for sunde fødevarer, såsom juice, og undgåelse af mad, der betragtes som usund, fører til ortoreksi - en afhængighed af sund kost.

Derudover viste en pilotundersøgelse en sammenhæng mellem juicekure og bulimi.

"Efter min mening er juicerensning udelukkende en måde at tjene penge på. Målet er, at forbrugerne vil tabe sig hurtigt og gøre noget 'særligt godt' for deres helbred. Men kroppen er perfekt til at fjerne giftstoffer, da den har to nyrer og en lever, der nedbryder skadelige stoffer døgnet rundt.

Efter min mening er den eneste acceptable grund til en juicedetox en 'nulstilling' af ens kostvaner: hvis du har tendens til følelsesmæssigt at snacke og ønsker at nå et 'nulpunkt' for gradvist at omskole intuitiv adfærd. Juice-udrensning bør kun gennemføres efter konsultation med en læge, især hvis du tager medicin."