Ekspert slår alarm: Derfor må du ikke bruge skærebræt af træ

Sarah S

78 uger siden

|

23/06/2023
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge eksperten udgør det en stor sundhedsrisiko.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I et nyligt interview i det svenske tv-program Nyhetsmorgon delte fødevarehygiejneprofessor Marie-Louise Danielsson-Tham værdifuld viden om køkkenhygiejne og afslørede et bestemt redskab, som mange af os bør droppe øjeblikkeligt. Mens mange ofte tror, at karkluden er den mest beskidte ting i køkkenet, viser forskningen, at der er et redskab, der gemmer sig mindst lige så mange bakterier - og det er slet ikke så hygiejnisk, som vi tror.

Det skriver Newsner

Professor Danielsson-Tham advarede seerne om træskærebrættet, der i værste fald kan have alvorlige konsekvenser for vores helbred. En almindelig misforståelse er, at træskærebrætter er selvrensende, men det er desværre ikke tilfældet. Brugte træskærebrætter har revner, hvor farlige bakterier gemmer sig og formerer sig.

Især dette udgør en høj risiko

sær når man har skåret kylling på et træskærebræt, er der en høj risiko for, at farlige bakterier sætter sig fast i disse sprækker. Og når brættet bruges til ingredienser, der ikke skal varmes op, kan disse bakterier overføres til os mennesker gennem maden. Ifølge professor Danielsson-Tham er det chokerende, at så få som ti ehec-bakterier kan gøre en voksen person syg. Disse bakterier er mere smitsomme end salmonella og kan forårsage alvorlige mavesmerter og diarré.

For at minimere risikoen anbefaler professoren kun at bruge træskærebrætter til at skære brød. Selvom træskærebrætter kan være smukke, er de langt fra det mest hygiejniske valg ifølge eksperterne. De kan ikke vaskes i opvaskemaskinen, og det er næsten umuligt at fjerne bakterier manuelt, medmindre de skylles grundigt i 60 grader varmt vand i mindst 30 minutter. Selv da er det vanskeligt at rense revnerne, hvor bakterierne trives.

Professor Danielsson-Tham pointerer, at hver eneste bakterie sætter sig fast på træskærebrættet, og i hver lille sprække kan der være mellem en million og ti millioner bakterier. Det er tydeligt, at træskærebrættet ikke er så hygiejnisk, som mange tror.

For at sikre bedre hygiejne anbefaler professoren i stedet at bruge skærebrætter af plastik og skifte dem ud tre til fire gange om året for at mindske risikoen for bakteriespredning. Et yderligere tip fra professoren er at anvende skærebrætter i forskellige farver til forskellige fødevarer, så man sikrer sig, at de ikke bliver brugt til både kød og grønt.