Frosne bær har i flere tilfælde været skyld i roskildesyge, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at koge dem i mindst et minut, inden de bruges i smoothies, desserter eller som kagepynt.
Når bærrene "bobler" i mindst et minut, bliver eventuelle virus og bakterier dræbt, og risikoen for sygdom mindskes.
Det fremgår det på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
For selvom det er fristende blot at sætte tænderne i de frosne bær, så er det altså lige efter bogen, hvis du lige koger dem mindst et minuts tid.
Roskildesyge er en infektion, der ofte skyldes norovirus, og symptomerne kan være pludselig opstået kvalme, opkastning og diarré.
Sygdommen kan smitte via fødevarer, og frosne bær kan være en kilde til smitte, selvom man ikke kan se, lugte eller smage, om de er forurene.
Derfor er det bedste forsvar at koge bærrene i mindst et minut, før de bruges i madlavningen.
Samme anbefaling i Norge
Fødevarestyrelsens anbefaling lægger altså ikke skjul på, at det bestemt ikke kun er i Danmark det gælder - men også i Norge.
DinSide har kontaktet den norske fødevarestyrelse for at få bekræftet, om anbefalingen stadig er aktuel i dag, og svaret er klart: Ja.
Seniorrådgiver i Fødevarestyrelsen, Laila Jensvoll, påpeger, at bærrene ikke behøver at tø op først, da kun ydersiden af bærrene kan blive forurenet.
Hvis man skal bage en kage med bær i ovnen, behøver man ikke koge dem først. Det er kun, hvis bærrene skal bruges i retter, der ikke skal varmebehandles, at de bør koges.