Hvis du ser dig selv med at stirre ud i mørket om morgenen og undrer dig over, hvorfor det kan være, er dette en artikel for dig.
Der er mange teorier – inklusive nogle, der foreslår ting mere overnaturlige eller mærkelige – men sandheden er nok meget mere enkel.
Den pågældende ekspert er Lisa Artis, som er viceadministrerende direktør for The Sleep Charity. De har samarbejdet med Simba-madrasser og forsøger at aflive nogle almindelige myter om søvn.
Om hvorfor du altid er oppe klokken 4:00, forklarede hun: "Vi begynder at opleve mindre dyb søvn efter omkring fire til fem timer."
Så hvis du gik i seng omkring kl. 23.00, hvilket er et ret normalt tidspunkt, så kl. 04.00 har du måske bare forladt den dybe søvncyklus og er begyndt at vågne lidt.
Ting kan vække dig meget lettere i den periode.
Det er dog ikke det eneste, der kan bidrage.
Dine hormoner kan også holde dig vågen midt om natten.
Artis fortsatte: "Søvn er styret af vores indre ur eller døgnrytme. En af de mest betydningsfulde og velkendte døgnrytmer er søvn-vågen-cyklussen.
”Søvn reguleres af niveauet af to hormoner: melatonin og kortisol, som følger et regulært 24-timers mønster.
"Melatonin hjælper dig med at døse, mens kortisol hjælper dig op og holder dig vågen."
At holde disse hormoner i skak er afgørende for en god nats søvn, så det anbefales at prøve at slappe af før sengetid, samt at lægge skærmene fra sig, da blåt lys udsendt af smarte enheder kan påvirke melatoninproduktionen.
Din kost vil naturligvis også spille en smule rolle i søvnsundheden.
For meget sukker, alkohol, koffein, store tunge måltider og mangel på magnesium og B-vitaminer kan alle have en negativ effekt på din søvn. Det skriver LADbible.