Vi kender det alle sammen. Du vågner, gnider søvnen ud af øjnene, ser på uret... og der er to minutter til, alarmen ringer.
Men hvorfor sker det egentlig så ofte? Er det kosmisk ondskab, eller er der en videnskabelig forklaring?
Svaret: Det er faktisk din krops egne systemer, der er på spil.
Det forklarer søvnmagasinet Sleep.com.
Inde i din krop arbejder et lille protein kaldet PER. Det er en vigtig brik i din søvn-vågen-cyklus, også kendt som din døgnrytme.
Ifølge forskere topper dette protein niveauet om aftenen og daler i løbet af natten. Når du holder dig til en nogenlunde fast søvnplan, arbejder PER og dine indre systemer på at vække dig blidt – ja, før din alarm overhovedet får chancen.
Omkring en time før du normalt vågner, sker der nemlig ting og sager. Dit blodtryk stiger, din kropstemperatur går op, og din søvn bliver lettere. Kombinationen af disse faktorer får dig til at vågne naturligt op, før alarmen skærer igennem din drøm om ferie og strand.
Pas på Snooze-knappen
Selvom det kan føles som en sejr at vågne før alarmen, er det stadig fristende at trykke på snooze-knappen for et par minutters ekstra hvile. Men det er en dårlig idé, hvis du spørger søvneksperterne.
Sygeplejersken Jordan forklarer mediet, hvorfor det er en katastrofe for din hjerne:
"At vågne til flere alarmer hver morgen forstyrrer virkelig din REM-søvn. Det fører til træghed, humørsvingninger og forhøjede kortisolniveauer – det hormon, der får dig i kamp eller flugt-mode," fortæller han.
Så næste gang du vågner fem minutter før alarmen, så tag det som et hint fra din krop. Den gør dig faktisk en tjeneste. Og hvis du alligevel bliver i sengen og trykker på snooze, skal du måske ikke brokke dig over, at du er træt hele dagen.