Sundhed har fået en kæmpe betydning i mange menneskers liv. Alt fra kostplaner og træningprogrammer er ikke fjernt fra os. Det betyder også at kroppen gerne skal reagere på ens kostvaner, uafhængigt af hvilken kost man spiser.
En 50-årig kinesisk mand besluttede for et år siden at ændre sin kost og helt droppe kød i håb om at forbedre sit helbred.
Det skriver Sanook
Målet var at reducere blodets fedtindhold, inspireret af læsning på nettet, der hævdede, at kødindtagelse bidrog til forhøjet kolesterol. For at holde blodlipiderne nede afholdt han sig derfor konsekvent fra kød i et helt år.
Da han for nylig vendte tilbage til lægen for en opfølgende kontrol, forventede han at se resultater. Til sin store overraskelse viste tallene, at blodlipidniveauet stadig var højt.
Overrasket og forundret spurgte manden lægen, hvorfor hans blodlipidstatus ikke havde forbedret sig trods hans nye kost.
“Jeg læste, at kød er højt i kolesterol, så jeg holdt op med at spise det i et år. Hvorfor har det ikke haft nogen effekt?” sagde han.
Dr. Chu Lechuan, ernæringsspecialist på Xingyang People's Hospital, forklarede ham, at forhøjede blodlipider ikke nødvendigvis kun skyldes kødindtag, men kan være et resultat af flere faktorer som genetik, visse sygdomme og dårlige livsstilsvaner.
Dr. Chu understregede, at selv om han havde afholdt sig fra kød, kunne andre vaner som alkoholforbrug, indtagelse af stegt mad og manglende motion opretholde de høje blodlipidniveauer.
Omfattende livsstilsændring
Ifølge Dr. Chu er det ikke nødvendigt for personer med forhøjede blodlipider at afstå fuldstændigt fra kød.
I stedet kan de fokusere på at vælge hvidt kød som kylling og fisk, som indeholder umættede fedtsyrer, der kan hjælpe med at sænke det skadelige LDL-kolesterol og understøtte hjertesundheden.
Han anbefalede også at spise magert rødt kød i moderate mængder og understregede vigtigheden af at undgå stegt mad, alkohol samt at inkludere motion og fiberrig kost i dagligdagen.
Den 50-årige mand fik dermed indsigt i, at et sundt blodlipidniveau ikke kun opnås gennem en bestemt type kost, men kræver en mere omfattende livsstilsændring, der omfatter både madvalg og fysisk aktivitet.