Lange sommeraftner og dovne eftermiddage på terrassen uden at skæve til den lunefulde, danske sommerhimmel – lyder det tiltalende? Det synes mange danskere i hvert fald, for overdækkede terrasser bliver mere og populære.
Om det skyldes klimaforandringerne og det faktum, at der falder mere og mere nedbør i Danmark, kan man kun gisne om. Men mange lader til at kunne se fordelene ved et tag over terrassen, så man får mere udeliv og kan nyde sin terrasse i flere dage om året uden at frygte for regndråberne.
En af dem, der kan mærke den stigende interesse for overdækninger, er John Laursen fra virksomheder Salser, der forhandler udestuer og terrasser. Han giver her fem gode råd til husejere, der overvejer en overdækning.
1.Overvej materialerne
Når du står og skal have bygget en overdækning er det vigtigt, at den passer ind i stil med resten af huset for at give et harmonisk helhedsindtryk. Her er det relevant at overveje hvilke materialer, man forestiller sig, at den nye overdækning skal være i. Enten kan du vælge et simpelt udtryk med spinkle materialer, som passer i stil med de fleste bygninger, eller du kan vælge en komplet udbygning i præcis samme stil som huset.
2. Tænk over placering
Hvis du både skal have anlagt en helt ny terrasse såvel som overdækket den, kan det være en stor fordel for dig at tænke over, hvor den skal placeres henne, og hvor stor, den skal være. Din terrasses placering i forhold til verdenshjørner har betydning for, hvornår på dagen, du får mest sol. Desuden skal du forhånd gøre dig selv det klart, hvor stor du ønsker, din terrasse skal være. Den skal helst ikke være for stor til at kunne bevare de hyggelige og intime aftener med familien, men samtidig skal der også være plads til gæster og fester.
3. Gør-det-selv eller få professionel hjælp
Hvis du ikke har noget imod at få sved på panden og godt kan lide at gøre-det-selv, så kan det være en idé selv at sætte din nye overdækkede terrasse op. Salser er en af de terrasseforhandlere i Danmark, der både giver dig mulighed for selv at hente materialerne, ligesom du kan få en montør til at gøre det hele for dig. Der er fordele og ulemper ved begge ting. Du sparer nogle penge ved at gøre selv, men du er mere sikker på at få gjort arbejdet ordentligt ved at få professionel hjælp.
4. Plant blomster og skab læ
Du kan få skabt et hyggeligt miljø ved at plante en masse blomster, hække og læhegn omkring din nye, overdækkede terrasse. Det rammer terrassen flot ind og fungerer samtidig som afskærmning, så du kan sidde ugeneret og i ly på blæsende dage. Men husk ikke at skærme for meget af – solen skal stadig kunne skinne ind, og det er rart at have udsyn til haven.
5. Vil du have udestue senere?
Det er værd at overveje, om du vil bygge din overdækkede terrasse således, at den på et senere tidspunkt kan blive videreudbygget til en udestue eller vinterhave, hvis I skulle have lyst til. Der er mange familier, der vælger at bygge udestuerne lidt efter lidt i stedet for at få hele udestuen bygget på en gang.