Ude med riven efter kongehusets vanvittige forbrug: “En djøf’er i spidsen”

Nicolai H

3 dage siden

|

27/03/2025
Kendte
Foto: Kongehuset
Foto: Kongehuset
Kongehusets årsrapport viser svimlende høje beløb - og det er der en forklaring på, mener ekspert.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hæver man apanagen, følger forbruget med op.

Det er i hvert fald, hvad der tegner sig i kongehusets årsrapport, som netop er blevet offentliggjort – og hvor regnestykket for alvor har fået enkelte øjenbryn til at løfte sig.

For de samlede udgifter til driften af det danske kongehus er steget markant fra sidste år. Nærmere bestemt fra 96,4 millioner kroner i 2023 til hele 133,4 millioner kroner i 2024. Det er en stigning på knap 40 procent på bare ét år.

Alene personaleomkostningerne er røget op på 71,6 millioner kroner – en forøgelse på over 22 procent.

Og det får Ekstra Bladets kongehuskommentator Kim Bach til at finde de skarpe vendinger frem.

“Man ser tydeligt, at de har fået en djøf’er i spidsen for foretagenet. Altså hofmarskal Christian Schønau. Han er opdraget i det her system, hvor man ikke kan få administrativt personale nok, og lønningerne skal være ekstremt høje,” lyder det fra kommentatoren, der mener, kongehuset har udviklet sig til en form for pengesluger i skræddersyede gevandter.

Politikerne tør ikke sige imod

Folketinget stemte sidste år ja til en markant forhøjelse af den økonomiske støtte til kongehuset – en stigning fra 126,5 til 143,8 millioner kroner årligt. Argumentet lød dengang, at kongehusets økonomi havde haltet i årevis med tilbagevendende underskud.

Samtidig blev det besluttet, at staten overtager den indvendige vedligeholdelse af de slotte og palæer, som kongehuset bruger – med henvisning til, at disse er national kulturarv.

Men beslutningen om at give kongehuset flere penge har ifølge Kim Bach ikke kun skabt handlefrihed – men også afmonteret enhver form for økonomisk bremseklods.

“Politikerne tør ikke holde dem i ørerne. Det er de for populære til, og man vil ikke anfægte en populær institution, så de får bare friløb. Og når man får flere penge, bruger man naturligvis også i voksende omfang flere penge. Ansvaret ligger hos politikerne, for er lommepengene ubegrænsede, skal de nok blive brugt. Men politikerne ønsker ikke at styre kongehuset, og kongehuset er ikke i stand til at styre sig selv,” siger han.

Ifølge årsrapporten er 2024 kun begyndelsen på en ny, dyrere æra for kongehusets drift. Og med Frederik X ved roret, nye roller og ceremonier i kalenderen – og en hofmarskal, der ikke sparer på den administrative muskelkraft – er spørgsmålet, hvor langt slottets regninger endnu kan nå.