Danmark mistede en af sine mest farverige og folkelige kunstnere onsdag, da filminstruktøren, maleren og musikeren Erik Clausen gik bort i en alder af 82.
Efter en længere kamp mod sygdom, blandt andet Parkinson, har Clausen nu fundet fred, men hans værker vil leve videre og fortsat fortælle historierne om dem, han mente blev overset.
Men selvom det var en sorgens dag, er det også et hæderligt jubilæum i Clausens navn, skriver Se og Hør.
Clausen bagkatalog er karakteristisk i den danske filmhistorie, hvor han skrev og instruerede hele 15 værker, som på hver deres måde gav en stemme til dem, han selv kaldte “de stemmeløse.”
Og det er netop disse aspekter, der beskrives i bogen "Den frigjorte," der ramte boghylderne for præcis et år siden.
“Vi valgte at lave bogen, fordi han lavede film, som ingen andre gør. Folk, der ikke har en stemme, fik en. Han lavede film om mennesker, som de var flest, men som sjældent blev beskrevet," fortæller medforfatteren Michael Jensen.
En helt anden side af Clausen
Arbejdet med "Den frigjorte," der er skrevet sammen med Anders Højberg Kamp, blev også et sjældent blik bag facaden på en ellers fremadskuende kunstner. Michael Jensen beskriver, hvordan Clausen under samtalerne åbnede sig på en måde, han ellers aldrig havde gjort offentligt.
“Han gav meget af sig selv og var vældig imødekommende. Når han fortalte, drak vi gerne kaffe, og nogle gange fik vi en bajer eller en skarp.”
Ironisk nok blev "Den frigjorte" udgivet nøjagtig et år før Clausens død, og kort tid efter udgivelsen blev han hædret med en Æres-Bodil, hvilket cementerede hans plads i dansk filmhistorie.