Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, har pakket tasken og rejst til Israel, og han gør det med et klart budskab: at insistere på en tostatsløsning.
Men selv ministeren ved, at missionen ikke er en nem en af slagsen.
I en pressemeddelelse understreger Lars Løkke, at han ikke rejser med forventninger om at løse Mellemøstens konflikter på et par dage. Det er snarere symbolikken og signalværdien, der er i fokus.
Og det er ikke helt uden grund, forklarer B.T.s mellemøstkorrespondent, Jotam Confino:
”Det er urealistisk, at han kan præge en tostatsløsning. Danmark er stadig et miniputland, så det er marginalt, hvad han vil kunne presse Israel til. Dér, hvor Lars Løkke faktisk kan gøre en forskel, er for den danske statsborger, der er taget som gidsel i Gaza. Så Lars Løkke har faktisk en helt legitim grund til at være dernede,” siger Confino.
Symbolværdien i FN’s lys
Danmarks nylige indtræden i FN's Sikkerhedsråd spiller også en rolle i besøget. Det er nemlig vigtigt for Danmark at markere sin tilstedeværelse i globale konflikter, og ifølge Confino kan det give en smule ekstra vægt til ministerens budskaber:
”Netop fordi Danmark er indtrådt i FN's Sikkerhedsråd, kan det være, at Israel måske vil lytte lidt mere til Danmark. Men jeg tror ikke, vi skal forvente det store,” siger han.
Under besøget skal Lars Løkke ikke kun mødes med Israels udenrigsminister, Gideon Saar, men også repræsentanter fra Det Palæstinensiske Selvstyre samt ledere fra Libanon og Jordan.
Mandag klokken 10.30 vil Lars Løkke og Gideon Saar holde et fælles pressemøde, hvor forventningerne til turen og dens udfald for alvor bliver sat på prøve.