Der var glæde hos mange unge i Danmark, da de i slutningen af juli fik besked om, at de er kommet ind på drømmestudiet. De skal nu til at omstille sig til et nyt liv som studerende – og for mange betyder det, at de skal flytte hjemmefra.
Det har medført, at mange unge i disse dage skriver lange tjeklister med vigtige ting, der skal ordnes, inden flyttebilen kommer - og et nyt liv væk fra den trygge rede kan begynde. Én ting, der ofte bliver overset i flytteprocessen, er dog forsikringerne – en tendens, som GF Forsikring genkender.
Sådan skriver GF Forsikring.
- Der er mange ting, de unge skal have styr på, når de flytter. De skal især være opmærksomme på, om de er rigtigt forsikret, for det har de ikke skullet forholde sig til før, da de typisk har været dækket af forældrenes forsikringer. Men det slutter, når de flytter, siger direktør for Skadehjælp i GF Forsikring, Martin Rundager – og han fortsætter:
- Der er for mange af de unge, som ikke er forsikret. Det kan være en forglemmelse, men det kan også skyldes et stramt budget som studerende. Det kan dog vise sig at være en rigtig dårlig idé at spare på forsikringerne, hvis man fx oplever brand i sin bolig - og man ikke har en indboforsikring - risikerer man at miste alt.
Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at der i 2024 er blevet optaget 61.351 nye studerende. August er desuden den måned, hvor flest typisk skifter adresse i Danmark - i 2023 flyttede næsten 86.000 danskere i august.
Undgå overforsikring
Udover møbler køber nye studerende ofte ny computer og anden elektronik. Her bliver de typisk tilbudt at tilkøbe en elektronikforsikring i butikken eller i webshoppen. Det kan dog ifølge Martin Rundager være en bjørnetjeneste, da de unge med en indboforsikring, hvor elektronik er tilvalgt, allerede har dækket al sin elektronik mod skade og tyveri.
- Man kan nemt komme til at overforsikre sig selv, når man køber ny elektronik. Det kan lyde som en lille månedlig ydelse at tilkøbe en forsikring i butikken, men dækningen er ofte kortvarig, og på et helt år løber beløbet op. Det er en unødvendig udgift - især på SU. Det er uden tvivl bedst at have én forsikring, der dækker alt, siger Martin Rundager.
Du kan altid kontakte dit forsikringsselskab og få et forsikringstjek, så du er sikker på, at du har den rette dækning.
Forskel på eje og leje
Der er forskel på at eje, leje og være andelshaver, men uanset boligform bør man tegne en indboforsikring. Det er indboforsikringen, der bl.a. dækker ved indbrud, brand, visse vandskader og hærværk, men den indeholder blandt andet også ansvarsdækning, som dækker i tilfælde af, at man kommer til at skade andre eller deres ting. Man får dermed en god ”all-round”-dækning, som kan tilpasses efter behov.