Beskyldningerne om folkedrab har raset i debatten om den kontroversielle spiralkampagne, der i 1960’erne og 70’erne påvirkede tusindvis af grønlandske kvinder.
Men nu melder den tidligere grønlandsminister Tom Høyem sig på banen med en klar besked: Kampagnen var nødvendig og forbedrede forholdene i Grønland.
I B.T.’s podcast 'Borgerlig Tabloid' understreger Høyem, at spiralkampagnen ikke bør opfattes som et overgreb mod Grønlands befolkning, men snarere som et indgreb, der forhindrede en katastrofal udvikling.
"Spiralkampagnen var en helt nødvendig præventionskampagne, der ændrede en forfærdelig udvikling i Grønland til en meget, meget positiv udvikling. Antallet af børn per kvinde var på syv. Børnene gik for lud og koldt vand, og boligforholdene var elendige. Det var simpelthen nødvendigt, at der blev gjort noget ved det," fastslår han.
Diskussionen om kampagnen eskalerede i december 2024, da Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede i DR-programmet Deadline beskyldte Danmark for at have begået folkedrab med kampagnen. Han fik efterfølgende opbakning fra blandt andre det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam.
De beskyldninger vækker dog forargelse hos Høyem, der kalder dem absurde. Han mener tværtimod at kampagnen er "noget af det bedste, der er sket for Grønland."
"Når man i dag taler om, at det var en skandale, så ved man ikke, hvad man taler om. Det er til gengæld en skandale, at man overhovedet ikke – her 65 år efter – sætter sig ind i, hvordan forholdene var dengang," siger den tidligere minister, der var i embede fra 1982 til 1987.
Kritikken mod spiralkampagnen går blandt andet på, at omkring 4.500 grønlandske kvinder fik opsat spiraler – nogle uden deres vidende eller samtykke. Sagen vækker fortsat stærke følelser i både Grønland og Danmark, hvor politikere og historikere er dybt uenige om kampagnens motiver og konsekvenser.