I tirsdags stoppede covid-19 med at være en samfundskritisk virus, og derfor ophørte alle restriktioner også.
Der er dog stadig høj smitte i samfundet, da Omikron-varianten fortsat er i fuldt løb.
Og nu kommer Statens Serum Institut med en vild melding; Statens Serum Institut estimerer, at hver tredje voksne dansker har haft covid-19 siden 1. november.
Og at antallet af reelt smittede dermed kan være dobbelt så stort, som de egentlige tal har vist.
Udmeldingen er baseret på blandt andet undersøgelser af donorblod, der er blevet taget i brug for at afdække den reelle udbredelse af covid-19.
Det er noget, som kan være vigtigt for at vurdere den kommende spredning af covid-19. skriver direktør for SSI Henrik Ullum ifølge B.T.
Statens Serum Institut har brugt både data fra donorblod samt tal for positive PCR-test.
Der er blevet undersøgt blod fra 4722 bloddonorer, der har doneret blod i januar måned.
Her har 15 procent dannet antistoffer mod covid-19 siden 1. november.
Det får Christian Erikstrup, professor og overlæge ved Blodbank og Immunologi på Aarhus Universitetshospital, til at sige:
“Hvis vi fremskriver forekomsten i forhold til positive PCR-test generelt, anslår vi, at 32 procent af den raske voksne befolkning mellem 18 og 72 år har været smittet mellem den 1. november sidste år og den 28. januar i år. Forekomsten i Region Hovedstaden er højere end i resten af landet og anslås til at være 42 procent.”
Henrik Ullum skriver yderligere, at halvdelen af de reelt smittede ikke tæller med i statistikkerne, da de ikke har fået foretaget en positiv covid-19 test.
Der er altså tale om et stort mørketal, som dog er godt nyt i forhold til flokimmuniteten.