Coronavirus har været en dyr omgang for de fleste stater, som ufrivilligt har været nødsaget til at købe en hel del udstyr til især test for virussen.
Til gengæld har flere danske virksomheder tjent styrtende med penge af samme årsag, da de har leveret forskellige redskaber til det offentlige system.
Og penge er der da også blevet brugt hos Statens Serum Institut, som har stået for at analysere alle pcr-tets, som der er blevet foretaget ude på de offentlige testcentre rundt om i landet.
Instituttet har i løbet af 22 måneder købt coronaudstyr for 3,9 milliarder kroner, uden, at det har været i udbud.
Det skaber stor kritik, for ifølge dansk lovgivning skal offentlige indkøb altid sendes i udbud, for at sikre gennemsigtighed i brugen af danske skattekroner.
SSI ønsker ikke at udtale sig i sagen, men i en skriftlig kommentar til DR peger de på, at situationen var akut, hvorfor man måtte handle uden et udbud.
‘De viste sig hurtigt at være en vanskelig opgave - dels at skaffe de rigtige produkter som der også var en kæmpe efterspørgsel på globalt - og dels at skaffe sprøjter og udstyr hurtigt,’ siger Anne-Marie Vangsted, faglig direktør i SSI.
Anne-Marie Vangsted uddyber, at en udbudsrunde kan tage helt op til seks måneder at færdiggøre og henviser til en undtagelsesbestemmelse i lovgivningen, der i akutte tilfælde gør det muligt at købe ind uden at foretage en udbudsrunde.
Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen kalder forløbet "skandaløst" og vil kalde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd for at få svar på, hvorfor man gjorde sådan.