“Så blev det min mors tur til at blive vaccineret!”
Sådan skriver Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på Twitter.
“Mor vil kraftigt anbefale alle at blive vaccineret, hun har arbejdet 42 år som børnelæge, og ved hvor vigtigt det er at forebygge alvorlige smitsomme sygdomme,” uddyber han til de to billeder, hvor hun har fået første stik med coronavaccinen.
Målet er, at alle i Danmark bliver tilbudt vaccination, som er gratis, og på Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man se, hvordan befolkningen er blevet inddelt i 12 målgrupper, der vil blive tilbudt vaccination løbende. Herunder kan du se prioriteringen, der bygger på en sundhedsfaglig vurdering af, hvordan man bedst beskytter de mest sårbare borgere og frontpersonale og samtidig sikrer, at smittespredningen bremses.
-
Personer som bor i plejebolig mv.
-
Personer med alder ≥ 65 år som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.
-
Personer med alder ≥ 85 år.
-
Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.
-
Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19.
-
Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb ved COVID-19 eller pårørende, som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.
-
Personer på 80-84 år.
-
Personer på 75-79 år.
-
Personer på 65-74 år.
-
Personer på under 65 år, som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19.
-
Personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.
-
Øvrige befolkning, fx segmenteret efter alder.
To trin
I dag har Søren Brostrøms mor fået første stik. Om nogle uger skal hun have anden stik. Afhængigt af, hvilken vaccine, man får, vil man have fuld effekt af vaccinen 7-15 dage efter 2. Dosis, oplyser Sundhedsstyrelsen.