Socialdemokratiet og Venstre-forslag er vedtaget: Væsentlig lavere løn til disse danskere

Nicolai H

5 timer siden

|

22/10/2024
Indland
Foto: Wikimedia Commons/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons/Shutterstock
Snart skal en række danskere vænne sig til lavere udbetaling.

Dagens topnyheder

Så er det slut med dobbeltløn til afgående borgmestre og regionsrådsformænd.

Det skriver B.T.

Fra næste valgperiode vil nye regler nemlig træde i kraft, som sætter en stopper for det lukrative system, der har sikret politikere en dobbelt indtægt, når de er gået fra lokalpolitik til et nyt job uden for det politiske system.

I en pressemeddelelse oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at borgmestre og regionsrådsformænd fremover vil blive modregnet i deres eftervederlag, hvis de skifter til et job uden for politik. Det er en ændring, der bringer reglerne på linje med dem, der allerede gælder for folketingsmedlemmer og ministre.

"Borgmestre og regionsrådsformænd varetager vigtige hverv, og derfor skal de også have rimelige vilkår, når de går af. Det er helt afgørende for vores lokaldemokrati," siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde i udtalelsen. Hun understreger dog, at ændringen er nødvendig for at sikre, at eftervederlaget fungerer som et "sikkerhedsnet" – og ikke som en ekstra lønudbetaling, når de skifter til et nyt job.

Præsenteret af A og V

Lovændringen har været længe undervejs.

Allerede for tre år siden var Socialdemokratiet og Venstre ude med planer om at ændre reglerne, og det er først nu, at de nye retningslinjer ser dagens lys.

Ifølge de nuværende regler kan en borgmester, der har siddet i otte år, få op til 12 måneders løn som eftervederlag. Beløbet varierer, men ligger typisk mellem 500.000 kroner og lidt over en million kroner.

Ændringen kommer som en reaktion på offentlig kritik af de store udbetalinger, som tidligere borgmestre har modtaget, selvom de hurtigt fik nyt arbejde.

Med de nye regler vil den praksis blive stoppet, så politikere ikke længere kan modtage både løn fra deres nye job og fuldt eftervederlag samtidig.

Så når næste valgperiode ruller rundt, bliver det med strammere økonomiske vilkår for afgående politikere.