”Det er ren vane. Er den i nærheden, griber jeg automatisk ud efter den og kigger på den uden at tænke over det.”
Sådan lyder det fra en af forældrene i en ny undersøgelse, Børns Vilkår står bag.
1.000 forældre til børn i alderen 0-6 år er blevet spurgt ind til deres digitale medier, der ikke handler om arbejde.
I undersøgelsen svarer 37 procent af forældrene, at de det seneste døgn har brugt mere end to timer på en skærm, mens deres børn var til stede og vågne.
Skærmtiden kan påvirke små børn mere, end mange forældre måske er opmærksomme på, siger psykolog i Børns Vilkår, Malene Angelo.
”Små børn bruger lyde, bevægelser og mimik til at give udtryk for forskellige behov, og hvis forældrene er fraværende, fordi de kigger på en skærm, kan det stå i vejen for, at de opfanger og reagerer på barnets signaler. Det kan skabe utryghed hos barnet.”
Er på de sociale medier
Når forældre kigger i en skærm, vil nogle børn reagere ved at blive tavse eller gå i stå med det, de var i gang med. Andre børn vil reagere med gråd eller klynken eller ved at skubbe telefonen ud af deres forældres hænder.
Det er derfor vigtigt, at småbørnsforældre er opmærksomme på barnets reaktion, hvis de er nødt til at være fraværende, siger Malene Angelo.
”Vi bruger telefonen til at klare mange opgaver og aftaler, og derfor kan det selvfølgelig være nødvendigt at kigge på sin skærm, mens man er sammen med sit barn – for eksempel fordi togbilletten og indkøbssedlen ligger på telefonen. Vi kan dog se i undersøgelsen, at forældrene i høj grad også bruger skærmtiden til sociale medier, når de er sammen med deres børn, og her kan man med fordel spørge sig selv, om der er noget, der kan udskydes, til barnet sover.”
“En voksen sutteklud”
8 ud af 10 forældre vil gerne bruge mindre tid på deres telefon, tablet og computer, viser undersøgelsen. Blandt de forældre, der bruger to timer eller mere på digitale medier, bliver afhængighed og dårlig vane nævnt som primær årsag til, at de bruger tid på deres skærm. ”Man er blevet lidt afhængig - det er som en voksen sutteklud,” som en forælder udtrykker det.
”Telefoner og digitale medier er designet til at fange og fastholde vores opmærksomhed. Vi anbefaler derfor, at man f.eks. slår notifikationer fra og sætter telefonen på ”forstyr ikke” eller lydløs, når det er tid til at spise, lege eller lægge sit barn til at sove,” siger Malene Angelo.