Sikkerhedsstyrelsen advarer forældre: Fidget spinners kan være livsfarlige for småbørn

Nils Würtzenfeld

395 uger siden

|

31/05/2017
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det yderst populære legetøj bør holdes væk fra småbørn. Det mener Sikkerhedsstyrelsen, der samtidig advarer om kvælningsfare for de mindste.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mens vi er mange, der husker yo-yo’en og hulahopringen, så kan forældre, skolelærer og pædagoger landet over skrive under på, at legetøjs-dillen ’fidget spinners’ i øjeblikket det helt store blandt børn og unge.

De farvestålende ’spindere’ bliver nemlig revet ned fra hylderne landet over, og det er både i skolegårde og på uddannelsesinstitutioner, at det særprægede stykke legetøj er det sidste nye.

Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen dog om, at succes-dillen bestemt ikke bør falde i hænderne på småbørn.

Det skyldes, at der er flere dele i det populære legetøj, som er til fare for mindre børn.

Det har fået styrelsen til at iværksætte en undersøgelse af legetøjet for at tjekket, om det har de rette mærkninger og advarsler.

- Allerede nu vil Sikkerhedsstyrelsen dog gerne gøre småbørnsforældre opmærksomme på, at der kan være en risiko ved produkterne for børn under tre år, lyder det fra Hardy Balle fra Sikkerhedsstyrelsens afdeling for kundeservice og produkter.

Han forklarer videre, at det udbredte legetøj indeholder flere dele, som kan udgøre en kvælningsfare.

- De indeholder nemlig smådele – for eksempel kuglelejer og batterier – som kan løsne sig. Det giver risiko for, at små børn får slugt smådelene. Derved er der potentielt kvælningsfare for de mindste, lyder advarslen.

Selvom det langt fra kun er børn, der benytter sig af fidget spinners, så har Sikkerhedsstyrelsen alligevel besluttet at kategorisere redskabet som et legetøj.
 
- Vi har valgt at kategorisere fidget spinners som legetøj, selvom nogle forhandlere annoncerer med, at produktet er udviklet som et redskab til folk med adhd og autisme, forklarer Hardy Balle og uddyber.

- Det har vi valgt, fordi det primært markedsføres til og bruges af børn og har en helt åbenlys legeværdi for denne målgruppe, siger Hardy Balle.

Oprindeligt blev fidget spinners allerede opfundet i 1990’erne, men har i løbet af 2017 fået et overvældende comeback i hele verden.

Læs også om den 10-årige pige, der fik en fidget spinner galt i halsen: 'Hendes ansigt skiftede farve til rød, og hun savlede'