Særlig opfordring til danske boligejere: Sådan skal du forholde dig

Kamille Isaksen

31 uger siden

|

22/05/2024
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De danske boligejere bør forberede sig på de store mængder vand.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Regnvejr vil de kommende dage trække ind over landet, og lokalt kan der ifølge DMI komme 30 mm, svarende til over en halv måneds regn i forhold til klimanormalen for maj, frem mod fredag. Det kan være en forsmag på, hvad der kan være i vente de kommende måneder. 

En opgørelse fra Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber, viser, at juni normalt markerer startskuddet til skybrudssæsonen, og at 65 procent af alle skader relateret til skybrud i perioden 2020-2023 er forekommet fra juni til september. 

”Vi ved af erfaring, at det lunefulde sommervejr giver større risiko for skybrud. Det kan ikke kun føre til vand i haven, men også i boligen med store vandskader til følge. Så boligejere bør forberede sig nu, hvis de ikke allerede har gjort det,” siger Helene Ibsen, boligchef i Topdanmark. 

Det skriver Topdanmark A/S i en pressemeddelelse.

Der er tale om skybrud, når der falder over 15 mm regn på en halv time. Typiske skader, som boligejerne bliver ramt af, er vand i kælderen, vandskader gennem utæt tag, kloakvand op gennem toiletter, vand gennem åbne vinduer og døre samt manglende rensning af tagrender og brønde, der giver indtrængende vand.  

Kunder med en husforsikring i Topdanmark er forsikret mod skybrud, men det er ikke ensbetydende med, at man ikke bør forberede sig, siger Helene Ibsen: 

“For den enkelte boligejer kan det være rigtig frustrerende at blive ramt af en vandskade og få ødelagt sine ting. Dels kan det tage tid at reparere skaderne, så man ikke kan bo i sit eget hus i en periode, og dels risikerer man at miste uerstattelige værdigenstande.” 

Hun opfordrer derfor boligejere til for eksempel at rense tagrender og reparere eventuelle revner og utætheder i fundament og kælderydervægge, før skybrudssæsonen begynder. 

Klimasikring af bolig 
Topdanmark fik i omegnen af 2.700 anmeldelser om skader relateret til skybrud i 2023, hvilket er en stigning på 152 procent sammenlignet med gennemsnittet for de tre foregående år. 

Det er ikke kun skybrud, men også kraftig regn, som giver udfordringer for boligejere. I 2023 anmeldte kunder i Topdanmark flere end 12.000 nedbørsskader, hvilket er over dobbelt så mange som året før. 

Helene Ibsen vurderer, at de mange vejrbegivenheder i 2023 har været et wakeupcall for mange danskere: 

”Hvor man som boligejer tidligere har fokuseret på at få lavet nyt køkken eller badeværelse, forventer vi, at boligejere fremover vil investere endnu mere i klimasikring af boligen. Man får ikke lige så meget glæde af et omfangsdræn i hverdagen, som man for eksempel får af et nyrenoveret køkken eller bad. Det er til gengæld ekstremt vigtigt, når uheldet først er ude,” siger hun og tilføjer:  

”Vi oplever desuden, at klimaforandring og behovet for klimatilpasning fylder meget hos vores kunder i forhold til tidligere, og at det skaber bekymring hos vores kunder. Som forsikringsselskab og branche er vi en del af løsningen, og derfor arbejder vi på at sikre en politisk prioritering af nationale løsninger,” siger Helene Ibsen. 

Her er 8 gode råd til at forebygge regnvejrsskader 

  • Hvordan ser huset ud udefra? Nogle boligejere glemmer at lukke døre og vinduer.

  • Rens tagrender, afløb og brønde, så vandet kan strømme uhindret gennem afvandingssystemerne.

  • Reparér revner og utætheder i fundament og kælderydervægge, så vandet ikke kan trænge ind i huset, og tjek jævnligt taget for utætheder.

  • Fjern værdigenstande fra gulvet samt elektriske apparater fra og ledninger fra dine gulve. Du kan risikere kortslutningsskader, hvis vandet når ledninger eller apparater.

  • Sørg for, at græsplæne, fliser osv. hælder væk fra huset. Så undgår du, at vandet samler sig ved fundament og kældervægge og dermed ender med at trænge ind i huset.

  • Undgå for mange flisebelagte terrasser, indkørsler eller lignende, så vandet i stedet har mulighed for at sive ned i jorden.

  • Etablér faskiner eller regnvandstønder til at bortlede eller opsamle regnvand fra tag og terrasse.

  • Etablér omfangsdræn.