Pas på: Hvepsene kommer

Henrik Rothenbücher

182 uger siden

|

22/07/2021
Indland
Foto: Rentokil
Foto: Rentokil
Hvis den danske sommervarme i år fortsætter som hidtil, kommer vi højst sandsynligt til at døje med langt flere hvepse end sidste sommer.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De flyver angrebslystne rundt og er en plage ved middagsbordet i haven, hvor de tiltrækkes af især kød og sukkerkilder. Mens vi sidste sommer i store træk slap for hvepsene, står vi muligvis over for en snarlig invasion af det sortgule insekt. 

Sådan lyder meldingen fra Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer og teknisk chef i virksomheden Rentokil, der beskæftiger sig med skadedyrsbekæmpelse.

”Sidste år var en mild hvepsesommer. Siden har vi dog haft både en mild vinter, et forholdsvis lunt forår og nu en næsten uudholdeligt varm sommer. Det er en tretrinsraket, der udgør det perfekte bagtæppe for en hvepseinvasion,” siger Claus Schultz fra Rentokil.

Normalt giver hvepse først problemer, når sommeren går på hæld. Men skadedyrsbekæmperne har allerede nu opgaver med at fjerne hvepseboer hos private og virksomheder og får i øjeblikket langt flere daglige henvendelser end samme tidspunkt sidste år.

Potentielt livstruende stik

Når de såkaldte arbejderhvepse har udtjent deres rolle i at skaffe føde til hvepseboets larver, skal man tage sig i agt. Hvepsene søger nemlig ud og bliver gradvist mere aggressive inden deres sidste krampetrækninger – og det kan få alvorlige konsekvenser for især hvepseallergikere.

”Hvepsenes angreb gør ikke alene ondt, de kan faktisk også være livstruende. Et hvepsestik kan udløse en allergisk reaktion, hvor kroppen siger fra, hvis ikke man får hurtig behandling. Hvis man efter et stik oplever symptomer som åndedrætsbesvær, hævelser på læber og hals, hurtig puls eller opkast, skal man ringe 112 med det samme,” siger Claus Schultz fra Rentokil.

Man skal dog også være årvågen, selv hvis man ikke er allergiker.

”Et hvepsestik kan også være farligt, hvis man bliver fanget på det forkerte ben. Vi oplever fx ofte folk på stiger under havearbejde, der bliver stukket og falder ned med skader til følge,” siger Claus Schultz fra Rentokil i pressemeddelelsen.

Sådan undgår du hvepsestik

  • Tjek både drikkevarer og mad inden indtagelse. Et stik i svælget kan være alvorligt.
  • Placér en flaske med sød saft som afledning langt væk fra, hvor du sidder. Når hvepsene er mætte, kan de ikke finde ud af flasken igen og bliver dermed fanget.
  • Undgå at spise dessert og andre søde sager udendørs i hvepsenes aggressive periode.
  • Opdager du et hvepsebo ved hjemmet, så få det fjernet hurtigst muligt.