Massiv stigning i antallet af henvendelser til Giftlinjen under Coronakrisen

Julie Møller

229 uger siden

|

01/09/2020
Indland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Antallet af henvendelser til Giftlinjen er femdoblet under Coronakrisen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Coronakrisen har været skyld i mange ting.

Nu viser det sig, at antallet af henvendelser til Giftlinjen om uheld med håndsprit er femdoblet under coronakrisen.

Daglige sprøjt i håndfladen med håndsprit er blevet en del af hverdagen for de fleste. Men spritten ender ikke altid, hvor den skal. Giftlinjen melder om en stigning i antallet af henvendelser om uheld med håndsprit i øjnene. 

400 personer er indtil nu kommet galt af sted med håndspritten, der enten er endt i øjnene eller blevet indtaget, oplyser optikerkæden Louis Nielsen i en pressemeddelelse.

Hvis uheldet er ude

Håndsprit har ofte en høj alkoholprocent mellem 70-85 procent - og ender væsken i øjnene kan det volde problemer.

“Håndsprit er blevet en fast bestanddel af danskernes hverdag under Corona, og det har resulteret i en række uheld, hvor spritten er endt steder, der kan give ubehag. Får man håndsprit i øjnene kan det give svie og irritation," fortæller Gitte Brink, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.

Det er ifølge Gitte Brink ikke farligt at få håndsprit i øjnene i små mængder, men hvis uheldet er ude, anbefaler hun at gøre følgende for at lindre smerterne:

“Har du fået håndsprit i øjet, og ubehaget umiddelbart ikke kan blinkes væk, skal du straks skylle øjet med vand. Tænd for vandhanen og hold hovedet under en blød lunken vandstråle i 5-10 minutter. Hold herefter 10 minutters pause og mærk efter om svien/generne er aftaget.

Store mængde kan kan være farlig og give skader på hornhinden, som kan resultere i synsnedsættelse. Derfor skal man søge lægehjælp, hvis irritationen varer ved og bliver ved med at skylle øjet indtil man kan få hjælp.

Selvom 400 danskere er kommet galt afsted med håndsprit, har Giftlinjen ikke fået henvendelser om alvorlige forgiftninger eller skader, oplyser Louis Nielsen.

Om Giftlinjen

Giftlinjen er en del af sundhedsvæsnet og en landsdækkende telefonrådgivning, hvor alle kan få direkte råd og hjælp i tilfælde af forgiftning. Sygeplejersker og læger, der er særligt uddannede inden for forgiftning, sidder klar ved telefonerne døgnet rundt.

Giftlinjen drives af Bispebjerg Hospital i Region Hovedstaden, men er en landsdækkende telefonrådgivning, oplyser hospitalet på deres hjemmeside. Hvis du vil i kontakt med Giftlinjen, så kan du ringe på dette nummer: Tlf. 82 12 12 12.