Mange danskere er ikke klar over stor ændring: Det kan koste dig dyrt

Henrik Rothenbücher

207 uger siden

|

21/01/2021
Indland
Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix
Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix
Da 2020 blev 2021 skete der flere større lovændringer. En af de største fandt dog ikke sted i Danmark, men alligevel påvirker det danskerne, der kan komme til at betale dyrt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det britiske farvel til EU har medført nye regler for nethandel med Storbritannien, men blandt danske forbrugere kniber det med kendskabet til de nye regler.

En rundspørge gennemført af Havas i samarbejde med analyseinstituttet YouGov viser, at 4 ud af 10 danskere ikke ved, at reglerne har ændret sig fra årsskiftet. I november i fjor var det 5 ud af 10, der ikke kendte til ændringerne.

Selv om kendskabet er steget, er der med andre ord stadig en del forbrugere, der ikke har styr på de nye toldregler. Og det kan skabe frustrationer, når varer mod forventning bliver pålagt told og moms, siger kontorchef i Toldstyrelsen, Henrik Pagh Kold.

"Det er glædeligt, at flere får øjnene op for, at reglerne for nethandel med Storbritannien har ændret sig efter nytår, men der er stadig mange, der kan risikere en uventet ekstraregning. Forbrugerne skal vænne sig til, at det ikke længere er helt omkostningsfrit at handle i britiske netbutikker, og derfor arbejder vi målrettet på at vejlede dem", siger Henrik Pagh Kold.

Skal der betales told eller ej for handler i USA

Det manglende kendskab har man kunnet mærke i toldvejledningen. Siden årsskiftet har der været tryk på Toldstyrelsens telefoner. I de to første uger af januar har Toldstyrelsens toldvejledning modtaget knap 800 opkald fra private borgere med spørgsmål om de toldmæssige konsekvenser af Brexit.

"Vi får mange henvendelser fra borgere, der f.eks. ikke ved, om deres netkøb fra Storbritannien bliver pålagt told eller ej. Her er det først og fremmest en god ide at holde øje med prisen på varen, og hvor den kommer fra, og ellers kan man læse mere på skat.dk/brexit eller ringe til vores Brexit-hotline", lyder opfordringen fra Henrik Pagh Kold.

Når du køber varer fra Storbritannien fremadrettet, skal du være opmærksom på, at der skal betales moms af alle køb over 80 kroner og dernæst skal du sikre dig, at det står klart, at varen har oprindelse i Storbritannien.

Køber du en pakke til mere end 1.150 kroner, og det ikke er muligt at identificerer, at indholdet af pakken har oprindelse fra Storbritannien, skal du betale told.

På Skats hjemmeside kommer de med tre eksempler, der viser hvornår du skal, og hvornår du ikke skal betale told.

Eksempel 1: 

Du køber en rejsetaske i kalveskind. Tasken er fremstillet i Storbritannien af britisk kalveskind. Skal du betale told? 

Nej, du skal ikke betale told. Varen har oprindelse i Storbritannien. 

Du kan se de to andre eksempler hos Skat.dk her.