Landet er åbent trods 40.000 smittede: Coronagraf viser klar tendens

Mathias Madsen

148 uger siden

|

16/02/2022
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er nu mere end to uger siden, at Mette Frederiksen afskaffede de sidste coronarestriktioner i Danmark, og vi begynder derfor at kunne se konsekvenserne heraf.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I går var det præcis to uger siden, at coronarestriktionerne blev ophævet i Danmark, og vi danskere igen kunne vende tilbage til det tætteste vi har været på en 'normal hverdag' i flere år. 

Man hører stadig om en ven, veninde eller kollega, som har fået corona og er gået i selvisolation i ny og næ, og man skal fortsat tænke på corona, når man skal ud at rejse, som mange danskere skal i denne uge.

Udover det er det dog svært at få øje på, at coronaen stadig findes i vores lille land.

Barer, restauranter og diskoteker har åbent uden restriktioner, vi kan samles mange tusinde mennesker til koncerter, og selvom mundbind stadig er at finde i bybilledet, så er det nu et frivilligt valg fremfor et krav. 

Kigger man ud i gadebilledet er coronaen altså aftagende i Danmark, men ser man på tallene, som Sundhedsstyrelsen hver uge opdaterer på deres hjemmeside, så ser billedet lidt anderledes ud. 

Magnus Heunicke har godt nok meldt ud, at "Antallet af bekræftede tilfælde er faldet på landsplan de seneste 7 dage," men han påpeger samtidig at "en del af dette [dog også] skyldes [...], at færre bliver testet, og tallet er forbundet med usikkerhed."

Til trods for at vi danskere tager meget færre tests end tidligere, har det daglige antal nye smittetilfælde således det meste af februar ligget rimelig stabilt på et sted mellem 40.000 og 50.000 smittede, og inden for den sidste uge har det endda rundet mere end 51.000 tilfælde.

Flere eksperter, læger og politikere har dog været ude at sige at grunden til, at vi kan lukke op er, at omikronvarianten, som er den coronavariant, der dominerer i Danmark lige i øjeblikket, heldigvis ikke er så farlig og alvorlig, som mange af de tidligere varianter har været. 

Samtidig med at vi har en høj tilslutning til vaccinen, så gør det, at det ikke gør så meget, at vi oplever mange smittede, da de fleste klarer sig igennem en 'omgang corona' uden problemer. 

Det var i hvert fald det, som Mette Frederiksen lovede os på et pressemøde i slutningen af januar, hvor hun argumenterede for, at det var forsvarligt at åbne landet op. 

Men passer det? Nu er der efterhånden gået så lang tid, at vi begynder at kunne se konsekvenserne af manglen på restriktioner, og selvom antallet af nye smittetilfælde har lagt nogenlunde stabilt - og højt - så er antallet af indlagte desværre steget rimelig voldsomt. 

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man således se en graf for antallet af indlagte coronapatienter i Danmark, og her kan man se, at antallet af indlagte i perioden 13. december 2021 til 31. januar 2022 steg fra cirka 490 til cirka 1000.

Foto: Sundhedsstyrelsen

Lige præcis omkring d. 1. februar, da restriktionerne blev ophævet, begyndte antallet af indlagte coronapatienter endda at stige endnu hurtigere. 

I perioden 1. februar 2022 til 14. februar 2022 er antallet således steget fra cirka 1000 til 1523 på kun to uger. 

Det er dog aldrig blevet sagt, at omikronvarianten er decideret ufarlig, og det har derfor måtte forventes, at antallet af indlagte vil stige, når man blot 'slipper smitten løs', men til trods for et fuldstændig åbent samfund, så kan man faktisk se, at tallene afspejler, at omikronvarianten tilsyneladende ikke er så alvorlig som for eksempel deltavarianten. 

Trods det stigende antal indlagte, så kan man nemlig også se, at antallet af patienter på intensivafdelinger og patienter i respirator er faldet lige siden starten af december, og der er således 42 færre intensive coronapatienter i dag, end der var d. 12. januar. 

Det er et fald på cirka 57,5 procent på kun lidt mere end én måned.