Låget blev sat fast på flaskerne: Nu er der nyt

Nicolai H

1 dag siden

|

19/02/2025
Indland
Foto: MKFI/Wikimedia Commons
Foto: MKFI/Wikimedia Commons
For et halvt år siden blev låget sat fast på flaskerne. Nu er der nyt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De danske forbrugere har på blot et halvt år tilsyneladende vænnet sig til de fastgjorte skruelåg på plastflasker. Låget bliver nemlig siddende på flasken, når indholdet er drukket og flasken skal pantes.

Dansk Retursystem har opgjort, at hele 99 % af alle plastflasker nu kommer retur med låget på, efter EU-direktivet er trådt i kraft. Det er en stigning i forhold til tidligere, hvor 90 % kom retur med låget på.

Lågene genanvendes

”Vi er imponerede over, at danskerne i så stor stil har taget de nye låg til sig og lader dem sidde på flasken, når den pantes. Det betyder, at lågene indsamles hos os, og vi kan sikre, at plasten fra lågene bliver genanvendt. Samtidig kan vi se, at producenterne har arbejdet med at udvikle nye lågtyper, der imødekommer både funktionalitet og brugervenlighed”, siger Dansk Retursystems direktør for Cirkulær Økonomi, Heidi Schütt Larsen, i en pressemeddelelse.

På årsplan bliver det til 60 mio. ekstra låg, svarende til 126 tons plastik, som nu genanvendes i pantsystemet i stedet for at ende i naturen eller som affald. Og det er godt for både klima og miljø, at plastlågene indsamles og genanvendes til nye produkter.

Gør ingenting

Dansk Retursystem lancerede kampagnen ”Gør ingenting” for at informere om de fastgjorte låg. Her var budskabet, at man som forbruger skulle gøre ingenting – nemlig lade låget sidde på flasken og pante som man plejer. 

EU-direktivet trådte i kraft 3. juli 2024 og betyder, at plastikflasker og kartoner med plastiklåg kun må sælges, hvis lågene sidder fastgjort på beholderen, selvom de skrues af og på ved brug. Loven omfatter drikkevarebeholdere af engangsplast, der har plastlåg og kan indeholde op til 3 liter, og ud over flasker med pant gælder det også kartoner, som indeholder plast.​ Lovkravet er en del af EU’s Single Use Plastic (SUP)-direktiv og gælder derfor i alle EU-lande.