Kurven er ved at knække: "Det er fantastisk nyt for os"

Mathias Nielsen

147 uger siden

|

17/01/2022
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tallene ser gode ud.

Dagens topnyheder

Det er i den kommende uges tid, at smitten forventes at peake i det danske samfund.

De seneste dage har der også været over 20.000 smittede pr. dag, men om SSIs forventning med op til 55.000 dagligt smittede holder stik, må tiden vise.

Trods høj smitte, er der en god nyhed. Antallet af intensivpatienter med corona på landets hospitaler har nemlig ikke været lavere siden 5. december sidste år.

Dermed ser kurven for intensivindlæggelser ud til at være knækket. Søndag var der 59 indlagte på intensiv. Almindeligt indlagte er også faldet, hvor der pr. 4. Januar var 794 indlagte mod 734 i går.

Det kan måske skyldes, at Omikron dominerer smitten.

Omikron medfører angiveligt et mildere sygdomsforløb med sig, og det kan derfor være en del af forklaringen. 

“Hvor vi tidligere har set mange Delta-smittede, ser vi nu, at patienterne på intensivafdelingen på Rigshospitalet bliver indlagt med Omikron-varianten og ikke er syge af Omikron. Langt de fleste patienter er indlagt af andre årsager end corona,” siger Anders Perner, overlæge på intensivafdelingen på Rigshospitalet, til TV 2.

Her er de fleste af sengene på intensiv fordelt på patienter med lungebetændelser, blodforgiftning, hjerneblødninger og trafikofre, fortæller Anders Perner.

Han kalder det derfor for tilfældigt, når en af disse tester positiv for covid-19.

“Det er fantastisk nyt for os. Vi var bekymrede på grund af lav kapacitet generelt, men nu ser det meget fornuftigt ud. Det kan væltes af en influenzaepidemi, men den ser heller ikke ud til at komme lige nu,” siger Anders Perner.

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet minder dog om, at covid-19 på hospitalerne altså stadig er omstændige for personalet. 

De skal nemlig isoleres af hensyn til resten af hospitalets patienter – også selvom de ikke er syge af infektionen.

Viggo Andreasen medgiver dog, at lettelsen så småt kan begynde at titte frem.

Det mener han skyldes Omirkons mildere sygdomsforløb sammen med den store del af danskere, som har valgt at blive vaccineret.