Knap 350.000 danskere gør det: "Det er ikke i orden"

Emil Martesen

72 uger siden

|

04/09/2023
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Knap 350.000 danskere gør det - men det er langtfra okay.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I en tid hvor arbejdslivet bliver mere og mere krævende, vælger mange danskere at tage en pause for at genoplade mentalt.

Det løfter en ny analyse fra Dansk Erhverv sløret for.

Den viser, at omkring 340.000 danskere inden for det seneste år taget en dag fri for at pleje deres mentale sundhed, selvom de ikke var fysisk syge.

Og dette tal repræsenterer omkring 11% af den beskæftigede befolkning.

Det skriver Finans.dk.

Og det er ikke småpenge, det koster, når 11 procent af de beskæftigede danskere tager en såkaldt pjækkedag.

Det er vurderet, at omkostningerne ved disse dage udgør omkring 750 millioner kroner i lønomkostninger. Men det er værd at overveje, om denne investering i medarbejdernes velvære potentielt kunne føre til øget produktivitet og mindre langvarigt sygefravær i fremtiden.

Og nogle kritikere, herunder chefkonsulent Pernille Taarup fra Dansk Erhverv, lægger heller ikke skjul på sin bekymring over denne praksis:

"For lad mig slå det helt fast: Pjæk er ikke okay. Det er ikke i orden at blive væk fra sit arbejde og få løn for det, hvis man ikke er syg, eller man ikke har aftalt det med sin arbejdsgiver", lyder det fra chefkonsultenten.

Analysen viser også, at det primært er de yngre medarbejdere under 40 år, der vælger at tage en dag fri til mental sundhed, hvilket indikerer en skiftende holdning til arbejdslivets balance blandt den yngre generation. På den anden side er antallet af medarbejdere over 50 år, der har taget en sådan dag, markant lavere.