Joachim B. Olsen erkender, at der er store forskelle i størrelsen på danskernes formuer og indkomster, men uligheden ikke 'uretfærdig'. Den er nemlig et udtryk for personlige valg i livet.
Det siger finansordføreren til Jyllands-Posten.
- Det mest udslagsgivende i forhold til økonomisk ulighed er folks egne valg. F. eks. hvor meget de arbejder, og hvordan de bruger deres penge, siger han til avisen.
- Derfor er meget ulighed i Danmark selvforskyldt og ikke et problem. Nogle vælger at købe et hus, og det kan give en større formue på sigt. Andre investerer og køber aktier frem for at tage på ferie.
Men Pelle Dragsted, Enhedslistens finansordfører, siger til Jyllands-Posten, at Liberal Alliance glemmer noget vigtigt, når partiet taler om årsager til økonomisk ulighed i samfundet.
- Ulighed er ikke bare et resultat af, hvordan hver enkelt vælger. Arv har for eksempel en stor betydning for ens formue, og du kan altså ikke vælge, hvilken familie du vil fødes ind i. Der er elementer af både struktur og egne valg i ulighed, men det er meget svært at fastslå, hvad der kommer først. Er det hønen eller ægget?
Joachim B. Olsen fik stor opmærksomhed for sine synspunkter i en lignende debat tilbage i marts måned, da han udtalte, at arbejdsmarkedet ikke er hårdt og brutalt.
Her forsklarede han, at ulighed i levealder ikke hænger sammen med, om folk har et fysisk hårdt arbejde. Det er tværtimod dårlig livsstil, der tager livet af nogle danskere før andre.
- Det, der giver førtidspension, er primært psykiske lidelser eller dårligt helbred som følge af en livsstil med rygning, alkohol og overvægt. Det skyldes ikke, at vi overordnet har et hårdt og brutalt arbejdsmarked, sagde Joachim B. Olsen til Avisen.dk.