Irakere sagsøger dansk ministerium: Sagen har kostet Danmark 30 millioner kroner

Mathias Madsen

128 uger siden

|

31/05/2022
Indland
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Tirsdag ved middagstid bliver der afsagt dom i en sag mod Forsvarsministeriet, som indtil videre har kostet samfundet 30 millioner kroner.

Dagens topnyheder

I næsten 11 år har en sag mellem Forsvarsministeriet og 23 irakere været i gang, og i dag skal der endelig afsiges dom. 

Det skriver TV2.

Sagen omhandler militæroperationen 'Operation Green Desert', som danske soldater var en del af i november 2004. 

Dengang rykkede næsten 350 soldater ud fra 'Camp Danevang' i Irak for at støtte britiske og irakiske styrker med at konfiskere våben fra oprørere. 

Under missionen blev landsbyen Az Zubayr ikke langt fra Basra stormet, og en række irakiske mænd blev taget til fange. 

Problemet ved denne operation ligger i, at flere af mændene påstår, at de efterfølgende blev tortureret af de irakiske soldater, og selvom danske soldater ikke deltog i torturen, har de ifølge anklageren et medansvar. 

Det var landsretten enig i, da 18 irakere fik erstatning, fordi de i et fængsel i Basra blev slået og sparket. 

Forsvarsministeriet var dog langt fra enig i den afgørelse, og de ankede derfor sagen, som indtil videre har kostet omkring 30 millioner kroner i udgifter til advokat. 

Anklagen lyder på, at det danske Forsvar burde havde vidst, at der var risiko for inhuman behandling, ligesom man svigtede ved at overlade fangerne til irakerne fremfor at tilse dem løbende. 

Forsvarsministeriet mener derimod, at sagen er forældet, at der ikke er dansk jurisdiktion, og at irakerne har løjet om, hvad der rent faktisk skete. 

"Vi er uenige om alting ned til mindst detalje. Både om, hvad der faktisk skete, og om juraen," har Forsvarsministeriets advokat, Peter Biering, konstateret i Højesteret, som i dag ved middagtid skal afgøre, hvem der har ret. 

Blandt andre TV2's korrespondent Rasmus Tantholdt, tidligere forsvarschef Jesper Helsø og den tidligere forsvarsminister Søren gade har været indkaldt som vidner i sagen.

Opdateret klokken 12:36: Der er nu faldet dom i sagen, og Forsvarsministeriet er blevet frifundet. Det skriver TV2

"Man er meget lettet i store dele af det danske forsvar i dag. Fordi det er en sag som har trukket ud i årevis gennem 10-11 år og som Østre Landsret tidligere kendte Forsvarsministeriet delvist skyldige i," har TV2's forsvarskorrespondent, Anders Lomholdt, udtalt.