Institutionsledere er forvirrede og bekymrede: Nyt forslag går ud over børnehaverne

Nicolai H

4 uger siden

|

22/11/2024
Indland
Foto: FOBU
Foto: FOBU
Fra næste år indtræder nye regler, der vil gå ud over en stor gruppe børnehaver - og endnu flere børn.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I forrige uge sendte en stor gruppe selvejende dagtilbudsledere brev til politikerne i Københavns Kommunes Børne- og Ungeudvalg.

Brevet fra lederne var et opråb om en bekymring for, at man i kommunen er i gang med en form for centralisering af praktikpladserne.

For ifølge nye regler, er det kun klynger og netværk af institutioner, der kan tage mindst 10-12 praktikanter af gangen, som får pædagogstuderende fra årsskiftet.

Det skal ifølge kommunen give de pædagogstuderende en bedre praktiktid med mere vejledning og støtte.

Det skriver FOBU i en pressemeddelelse.

Mange uddannede pædagoger
Men lige præcis det mål, kan reglerne spænde ben for.

Det mener de knap 80 ledere fra selvejende dagtilbud, som bakker op om opråbet til kommunens Børneudvalg.

Mange selvejende dagtilbud i de mindre netværk kan nemlig ikke søge praktikanter på de nye vilkår. På trods af, at flere institutioner kan levere en høj kvalitet af praktik, fordi de har mange uddannede pædagoger til netop at støtte og vejlede fagets unge.

I første omgang er ledernes brev blevet besvaret af borgmester Jakob Næsager (K) med en invitation til institutionslederne om en dialog med kommunen, om hvordan de selvejende kan bidrage i fremtiden.

Selv store dagtilbud mister praktikanter
Borgmesterens invitation glæder institutionsleder Trine Mortensen fra et af Danmarks største døgnåbne dagtilbud, Haraldsgården, med omkring 200 børn og 70% uddannede pædagoger i personalet.

For de nye regler forhindrer Haraldsgården i at søge 3-4 nye pædagogstuderende, som de hidtil har haft i praktik hvert halve år:

“Som selvejende institution i København, er det meget positivt, at politikerne reagerer på vores bekymring og inviterer os med ind i arbejdet med at styrke pædagog-praktikken," udtaler Trine Mortensen:

"Vi har meget at tilbyde praktikanter i form af kvalitet i praktiktiden, og derfor bør vi ikke blive udelukket, bare fordi vi er en del af et lille netværk. Det giver ingen mening, hvis det er praktikanternes uddannelse, det handler om.”

Pædagogernes fagforbund BUPL og BUPL hovedstaden har også bakket op om Trine Mortensen og de øvrige institutionslederes udtalelse i brevet til kommunalpolitikerne.

FOBU: Selvejende har særlig stemme
Det samme gør Haraldsgårdens paraplyorganisation, FOBU, som nu vil hjælpe med dialogen med kommunen.

De selvejende dagtilbud har nemlig en særlig stemme i debatten om udviklingen af vores dagtilbud, fortæller direktør Claus Thykjær, der varetager knap 150 selvejende og private dagtilbuds interesser på landsplan:

"De selvejende dagtilbud er drevet af forældrebestyrelser og dermed forankret i civilsamfundet. Det er typisk dagtilbud med en lang historie og stærk pædagogisk kultur. Derfor er der god grund til, at Børne- og Ungeudvalget lytter til lederne," udtaler Claus Thykjær fra FOBU:

"Det er vigtigt, at de selveejende dagtilbuds stemme bliver hørt. De er med til at skabe den mangfoldighed både borgere og politikere efterspørger, så familierne også i fremtiden kan vælge mellem store og små dagtilbud og unikke pædagogiske miljøer med forskellige styrker."