Hver anden boligejer glemmer det inden vinteren: Kan ende med at koste dyrt

Kamille Isaksen

4 uger siden

|

19/11/2024
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Over halvdelen af boligejerne glemmer at gøre det.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Har du hørt om begrebet klimaskærm?

Måske ikke, men som boligejer er det vigtigt at vide, at man løbende bør tjekke, om boligens ydre dele er tætte og solide.

Med de ydre dele menes tag, facader og vinduer og det er disse ydre dele, der samlet går under begrebet ’klimaskærmen’ på boligen.

”Vi ved af erfaring, at man kan forebygge og begrænse mange skader ved at have en velfungerende klimaskærm. Den udgør en stor del af husets modstandskraft over for vind og vejr, derfor anbefaler vi mindst én gennemgang årligt for at mindske risikoen for vejrligsskader,” siger Trine Bechmann Henningsen, skadeschef i LB Forsikring.

LB Forsikring har spurgt medlemmerne i sit medlemspanel, om de husker at tjekke klimaskærmen på deres bolig. Tallene viser, at 41 procent af respondenterne har husket det inden for det seneste år, mens resten svarer nej eller ved ikke.

Sådan skriver LB Forsikring i en pressemeddelelse.

Når der spørges ind til, hvorfor flertallet ikke har tjekket klimaskærmen, svarer 68 procent, at de enten ikke har tænkt over det eller ved, hvordan det skal gøres.

”Jeg kan godt forstå, hvis mange synes, det er en uoverskuelig opgave. For hvad er det man skal tjekke og hvordan? Vi vil gerne hjælpe vores medlemmer og andre på vej med den opgave, da det er vigtigt at have et tæt tag, tætte vinduer og solide facader, både når der er skybrud og kraftig regn og også inden vintervejret for alvor melder sin ankomst,” lyder det fra Trine Bechmann Henningsen, der understreger, at man altid kan få assistance fra en professionel håndværker, hvis man er i tvivl.

Gode råd fra LB Forsikring til at tjekke klimaskærmen på boligen:

Taget:

Vær særlig opmærksom på områder med dampbuler på tagpaptag, knækkede tegl eller eternitplader. Rens tagbrønd for blade og andet der kan stoppe brønden til. Løse tagsten der skal fastgøres/rettes på plads. Tagrender og skotrender skal renses op og tjekkes efter.

Soklen:

Soklen er fundamentet for din bolig, og derfor er det afgørende at holde den tør og intakt. Gå soklen efter for revner, især dem, der er bredere end 2 mm eller lyder hule, når du banker på dem. Fugt kan trænge ind i huset gennem revner i soklen og forårsage skader. Hule lyde indikerer, at pudsen har løsnet sig fra soklen, hvilket kan forværre problemet.

Udendørs træværk:

Vær opmærksom på tegn på råd i udendørs træværk, især vindueslister, gavltrekanter, remme og sternbrædder. Træværk, der udsættes for fugt, kan rådne, hvilket kan svække husets struktur og skabe grobund for insekter. Tjek også om træværket sidder løst.

Fuger:

Fugerne spiller en afgørende rolle i at holde murværket tæt og forhindre fugtindtrængning, der kan føre til skader og forringelse af husets tilstand. Gå derfor fugerne efter for revner og sprækker, der kan indikere, at de er begyndt at forvitre. Vær særlig opmærksom på fuger omkring vinduer og døre. Bank let på fugerne med en hammer eller skruetrækker. Hvis mørtelen smuldrer eller falder ud, er det et tegn på, at fugen skal repareres. Er fugerne misfarvede kan det skyldes fugtindtrængning eller algevækst, der kan nedbryde fugemassen over tid.

Facader:

Afskallede og løse mursten skal skiftes eller mures fast. Vær opmærksom på facaden på pudsede og vandskurede huse. Derudover bør læmure tjekkes, så de ikke er løse.