Landstræneren for det danske håndboldlandshold lider af artrose (slidgigt) i både knæ og fingre. En sygdom der kræver, at man lytter til sin krop. Derfor støtter han Gigtforeningens nye kampagne Danmarks Største Kor, der netop sætter fokus på kroppens signaler og på at mindske smerter.
Det er de mange år på topplan, der har ødelagt Nikolaj Jacobsens led. Så selvom vi bedst kender ham som en succesrig håndboldtræner, så kan han i dag ikke selv spille en kamp med børnene i haven.
Det skriver Gigtforeningen i en pressemeddelelse.
Det er en udbredt misforståelse ved gigt, at man ikke kan gøre noget ved smerterne, og derfor sætter Gigtforeningens kampagne Danmarks Største Kor fokus på, at hvis man tør se sin gigt i øjnene, så er der ret meget, man kan gøre.
Træning er afgørende
En af de bedste måder at holde smerterne nede er ved at træne muskler og led, og det ved Nikolaj Jacobsen. Det sværeste er dog at finde balancen, fortæller han. Mellem den ene dag at kunne en masse og stort set ingenting den næste:
"Hvis jeg kan holde knæet i gang uden at belaste det for meget, fungerer det egentlig fint nok. Så når jeg mærker, at gigten bliver for irriterende eller gør ondt, træner jeg – og kan på den måde styre det lidt. Kunsten er så bare ikke at træne for meget. For lige så snart jeg belaster knæet lidt for meget, mærker jeg det. Og hvis jeg ikke belaster det nok, kommer smerterne også. Jeg har virkelig haft svært ved at finde den balance", siger han og fortæller, at når det ikke lykkes, betaler han prisen om natten med murrende smerter.
700.000 danskere har allerede en gigtdiagnose, og eksperter anslår, at lige så mange lever med gigt uden at vide det. Landstræneren mener selv, at han har været heldig at have dygtige læger omkring sig, og Gigtforeningen håber med kampagnen at kunne nå ud til alle dem, der ikke har samme mulighed.
"Det vigtigste er, at man ser sin gigt i øjnene. For så ved vi, at man også gør noget ved det. Det er det, vi håber, kampagnen kan skubbe på. Og her er det afgørende, at for eksempel Nikolaj Jacobsen stiller sig frem og fortæller om sin gigt", siger direktør i Gigtforeningen Mette Bryde Lind.
Hun understreger, at netop træning, som Nikolaj Jacobsen bruger, er et vigtigt værktøj.
"Vi ved, at træning virker. Det virker for til at holde smerterne nede og mobiliteten oppe.
Og helt ny forskning viser endda, at for artrose, så kan den rette træning udskyde og i visse tilfælde helt aflyse operationer", siger Mette Bryde Lind.
Det værste man kan gøre er ikke at gøre noget. Derfor opfordrer både Mette Bryde Lind og Nikolaj Jacobsen andre gigtramte til at kræve den hjælp, de kan få.
"Mit bedste råd til dig, der har fået gigt er; lær din gigt at kende. Tal med egen læge eller en fysioterapeut. Man kan tage kontakt til Gigtforeningen, hvor der sidder rådgivere, der har en masse erfaring, og som helt sikkert kan hjælpe", siger Nikolaj Jacobsen.
Træning med gigt
Udredning og eventuel medicin er vigtigt, men ofte ikke nok til at dække smerterne.
Heldigvis er der en masse, man selv kan gøre for at holde smerterne nede. Ud over en generel sund livsstil, så er træning helt afgørende. Rundt om i landet tilbyder Gigtforeningens frivillige træningsformer, der øger gigtramtes trivsel.
Mange mennesker med gigt oplever eksempelvis virkelig god effekt af varmtvandsundervisning. Træning i vand er skånsomt mod led og styrker musklerne, og i vandet kan du arbejde med vandmodstand og opdrift. Det varme vand kan desuden virke lindrende på smerter.
Også GLA:D-træning viser gode resultater. Faktisk så imponerende, at det både kan udskyde og i nogle tilfælde aflyse operationer. GLA:D står for "Godt Liv med Artrose i Danmark" og er et behandlingskoncept, der kombinerer træning og undervisning til de mange, der lever med smerter på grund af artrose i knæ eller hofte.
Ud over Nikolaj Jacobsen deltager også Lotte Heise og Henrik Lykkegaard i kampagnen.
Se skuespiller Henrik Lykkegaard fortælle hvordan en ny hofter og lange ture på cyklen har givet ham bevægeligheden tilbage her.
Og hør foredragsholder og radiovært Lotte Heise fortælle, hvordan hun træner sine rygsmerter væk her
Pressekontakt: Pressechef Marie Kristensen 30 55 42 21