Helle Thorning-Schmidt melder sig ind i Grønland-debatten: De bør samarbejde med amerikanerne

Nicolai H

1 dag siden

|

31/03/2025
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den tidligere statsminister mener, at Grønland ville værdsætte et samarbejde med amerikanerne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Kampen om Grønland er ikke længere bare et geopolitisk spil bag lukkede døre. Det har fået sin helt egen sendetid i amerikansk prime time – og nu blander en tidligere dansk statsminister sig i debatten med et klart budskab: Grønland er til forhandling, men ikke til salg.

Helle Thorning-Schmidt, der sad i Statsministeriet fra 2011 til 2015, har sat sig til rette i CNN’s studie med et diplomatisk pokerfjæs og en velplaceret stikpille. Hun gør det klart, at selvom USA har store interesser i Grønland, så er det altså ikke et spørgsmål om “tag-selv-bord” i Nordatlanten.

“Jeg er sikker på, at det grønlandske folk ville værdsætte at samarbejde med amerikanerne i Grønland, også om økonomiske problemer. Så vær sød at sætte jer ved forhandlingsbordet,” siger hun direkte i interviewet med den amerikanske tv-station.

Udmeldingen kommer få dage efter, at præsident Donald Trump proklamerede, at “vi kommer til at få Grønland”, mens hans vicepræsident, J.D. Vance, beskyldte Danmark for at være en lunken allieret under et besøg på Pituffik Space Base i det nordvestlige Grønland.

Men Thorning køber ikke helt ind på kritikken. Faktisk finder hun tonen fra Washington lettere tonedøv:

“Vi har stået side om side med USA i årtier. Vi har været udsendt med USA. Vi har veteraner, der har været under amerikansk kommando,” siger hun og afviser forestillingen om, at Danmark skulle være en sløv NATO-makker.

Hun anerkender, at USA kan få nærmest fri adgang til både sikkerhedssamarbejde og investeringer i Grønland, hvis de spiller kortene rigtigt. Militær tilstedeværelse, baser, økonomiske projekter – alt det er teknisk set på bordet, hvis grønlænderne og danskerne er med på idéen.

Thorning nævner, at Danmark og USA stadig er stærke allierede, og at det ikke er grønt lys til geopolitisk shopping, men snarere en opfordring til dialog – med respekt for både Grønlands autonomi og det danske rigsfællesskab.