Gennemsnitsalder i Danmark

webmaster

260 uger siden

|

23/12/2019
Indland
Gennemsnitsalder i Danmark
Så gamle bliver vi i Danmark.
Det er en relativ høj gennemsnitsalder i Danmark, som vi kan stille med, men den er ikke imponerende. Se, hvor gammel du kan forvente at blive.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der er mange faktorer, der kan påvirke middellevetiden hos indbyggerne i et land, men på trods af de gode forhold i Danmark, er den ikke forfærdelig høj sammenlignet med for eksempel de europæiske lande som vi normalt sammenligner os med.

Det til trods for, at vi har et veludrustet sundhedssystem og adgang til medicin, og for længst er blevet i stand til at nedbringe sådan noget som børnedødelighed og kvinder og børns død i forbindelse med fødsler til et minimum.

Dette er fortsat noget indbyggerne slås med i mange andre lande kloden rundt.

Så det er nærliggende at tro, at gennemsnitsalderen herhjemme er skyhøj. Men det er den bare ikke og slet ikke sammenlignet med resten af Vesteuropa.

Gennemsnitsalder i Danmark

Ifølge Danmarks Statistik er der omkring 1 % af befolkningen, der dør om året af forskellige årsager. Omkring en fjerdedel af dødsfaldene skyldes kræft, der dermed kan afslutte et liv i utide.

Og bl.a. de mange utidige dødsfald betyder, at vi herhjemme lander på en gennemsnitsalder på 79,0 år for mænd, mens kvinderne kan forvente at leve et par år længere og blive 82,9 år.

Gennemsnitsalderen har ellers været stødt stigende hver år siden begyndelsen af 1990'erne, men i 2018 stagnerede den, efter at have haft en årlig stigning på 0,25 år for mænd i gennemsnit og 0,19 for kvinder i gennemsnit.

Gennemsnitsalder og geografi i Danmark

Når man kigger på geografien, er der dog forskel på gennemsnitsalderen i Danmark alt efter, hvilken af de 11 landsdele du er bosat i.

Den laveste gennemsnitsalder i landet finder vi hos mændene i Byen København, der også omfatter kommunerne Frederiksberg, Dragør og Tårnby, der her kan forvente at blive 77,7 år, altså 1,3 år mindre end gennemsnitsalder i Danmark.

Højeste gennemsnitsalder i Danmark finder vi i Nordsjælland, og her er det kvinderne, der bliver ældst.

De kan forvente at blive 84,1 år, altså har de 1,2 år mere at se frem til end gennemsnittet på landsplan for kvinder. 

Her kan du se de 11 landsdele, og gennemsnitslevealderen i dem:

Landsdel Mænd Kvinder Nordsjælland 79,6 år 84,1 år Østjylland 79,8 år 83,4 år Københavns omegn 79,3 år 83,2 år København 77,7 år 82,1 år Vest- og Sydsjælland 77,9 år 81,9 år Bornholm 77,9 år 82,0 år Fyn 78,9 år 83,3 år Nordjylland 78,9 år 82,8 år Østjylland 79,3 år 83,2 år Vestjylland 79,7 år 83,1 år Sydjylland 79,3 år 82,8 år

Gennemsnitsalder fordelt på køn

Selvom det lavest gennemsnit befinder sig i Byen København, er det ikke kvinderne her, der markerer bunden, selvom det er tæt på med 82,1 år.

Det er derimod de bornholmske kvinder der sætter bundrekord for gennemsnitsalderen for kvinderne med 82,0.

Det er også nærliggende at tro, at når de nordsjællandske kvinder holder rekorden, så følger de nordsjællandske mænd automatisk med, men det er heller ikke tilfældet her.

Mænd i Nordsjælland kan forvente at blive 79,6 år, hvilket ganske vist ligger et halvt år over den gennemsnitsalder i Danmark tallene viser, men de østsjællandske mænd sætter sig på toppen med et gennemsnit på 79, 8 år.

Uanset kommer mændene ikke i nærheden af kvindernes gennemsnit.

Gennemsnitsalder i fremtiden

De børn der er blevet født i 2019, kan dog formentlig forvente er blive en god del ældre end den nuværende gennemsnitsalder, for de dødsårsager, der er hyppige i dag, behøver ikke at være konstante.

Hvis den generation for eksempel ryger mindre og lever sundere, er der en god chance for at de kan komme til at pynte væsentligt i statistikkerne end de foregående generationer.

Men selv hvis de ikke laver så drastiske ændringer vil der stadig være en større andel, der når at fejre 90 års eller 100 års fødselsdag.

Dansk gennemsnitsalder sammenlignet med resten af Europa

Selvom Danmark er blandt de lande i verden, hvor folk har en meget høj levestandard og forventes at have en meget høj gennemsnitsalder, så er det faktisk det land i Vesteuropa, der har den laveste gennemsnitsalder. 

Kigger man på landene i hele Europa, er det Danmark, der markerer skellet mellem øst-og vestlandene, så vi skraber fortsat ikke bunden helt, men det er ikke nogen imponerende placering. 

Det er særligt rygning og overforbruget af alkohol, der får skylden – ikke mindst fordi Danmark lægger sig på en kedelig tredjeplads, når det kommer til sygdommen KOL også kaldet rygerlunger.

Kun Tyrkiet og Ungarn ligger over.

Og på listen over kræfttilfælde med dødelig udgang, ligger de danske kvinder på andenpladsen kun overgået af Ungarn.