Foruroligende resultater fra ny undersøgelse: Populær spise øger risikoen for demens

Nicolai H

12 timer siden

|

17/01/2025
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En bekymrende ny undersøgelse viser, at denne spise øger chancen for demens med hele 13 procent.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er ikke første gang, rødt kød får en løftet pegefinger fra forskere, men nye resultater peger nu på, at det ikke bare kan påvirke din krop – men også din hjerne.

En undersøgelse, der strækker sig over 43 år og inkluderer 133.771 personer, afslører, at selv små mængder rødt kød kan øge risikoen for demens markant.

Det skriver Illustreret Videnskab.

Demensrisikoen stiger med 13 procent

Forskerne bag studiet, der er udført af Massachusetts Institute of Technology og Mass General Brigham, har fundet en klar kobling mellem rødt kød og risikoen for demens.

Ifølge deres data kan så lidt som 22 gram rødt kød om dagen – svarende til omtrent en lille skive pålæg – øge risikoen for demens med 13 procent. Det er især forarbejdet kød som pølser, bacon og skinke, der trækker statistikken op.

Daniel Wang, en af forskerne bag studiet, forklarer, at mættet fedt og salt i kødet sandsynligvis skader hjernecellerne, men han understreger, at der stadig er mange ubesvarede spørgsmål.

"Vi fortsætter med at samle brikkerne til at forstå de mekanismer, der forårsager demens og kognitiv svækkelse," siger han i en pressemeddelelse.

Hjerner, der ældes hurtigere

Studiet afslører også, at personer, der spiser op til 90 gram rødt kød dagligt, har hjerner, der biologisk set er 1,6 år ældre end deres rødt-kød-frie modparter.

Ifølge forskerne accelererer kødet hjernecellernes aldring, men præcis hvordan det sker, kræver yderligere forskning.

Skift til nødder og fisk

Hvis du vil mindske risikoen for demens, er der dog råd at hente. Forskerne anbefaler, at du skifter det røde og forarbejdede kød ud med proteinkilder som nødder, grøntsager eller fisk. Det kan ifølge studiet reducere risikoen for demens med cirka 20 procent.

Så næste gang du står over for valget mellem en bøf og en fiskefilet, kan det være værd at tænke på, hvad din hjerne vil takke dig for i det lange løb. Måske er det tid til at lade baconen hvile lidt og lade hjernen få en pause fra den hårde behandling.