Fødevarestyrelsen udsender advarsel kort før påskefrokosterne

Kamille Isaksen

38 uger siden

|

28/03/2024
Indland
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Fødevarestyrelsen deler flere gode råd til, hvordan du skal håndtere påskefrokosterne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Men før du begynder at række til dig, så er der en række ting, som du bør være forberedt og opmærksom på, når det kommer til alle de lækre påskefavoritter. 

Dette skyldes, at festlighederne hurtigt kan tage en uventet drejning, hvis maden ikke håndteres korrekt. 

Derfor har Fødevarestyrelsen udstukket vigtige råd for at sikre, at påskehyggen ikke ender i ubehagelige overraskelser.

  • Server maden med omtanke

    "Hovedbudskabet er, at man skal lade være med at have maden stående på bordet i tre timer," forklarer Annette Perge, sektionsleder i Fødevarestyrelsen, til B.T. For at undgå bakterievækst foreslår hun at servere maden i flere omgange, således at både risikoen for sygdomme som listeria og almindelig madfordærvelse minimeres.

  • Pas på med kolde retter

    Kolde retter som laks og kødpålæg bør kun anrettes på bordet umiddelbart før servering. Dette skyldes, at visse bakterier, herunder den frygtede listeriabakterie, trives ved stuetemperatur. "Hvis man er svækket i forvejen, kan bakterien også give hjernehindebetændelse," advarer Annette Perge, understregende alvoren ved ikke at følge denne anbefaling.

  • Varme retter skal være rygende varme

    Når det kommer til varme retter, er det afgørende, at de serveres rygende varme. Dette sikrer, at potentielt skadelige bakterier bliver slået ihjel. Annette Perge påpeger desuden vigtigheden af hurtigt at få eventuelle rester på køl, da visse bakterier kan overleve varmebehandling og efterfølgende vokse, hvis de får lov at stå ved stuetemperatur for længe.

  • Ryd op efter festen

    Efter endt måltid bør madvarer ikke efterlades til at lumre på bordet. "Nogle gange sidder vi jo og hyggesnakker i mange timer. Og her skal man huske, at få stillet maden tilbage på kø," råder Annette Perge. Dette ikke alene reducerer risikoen for bakterievækst, men bidrager også til mindre madspild, da maden vil holde sig længere i køleskabet.

Disse råd fra Fødevarestyrelsen er delt på X og har til formål at vejlede danskerne til en sikker og hyggelig påske. Ved at følge disse enkle, men effektive foranstaltninger, kan man nyde festlighederne uden bekymringer for madbårne sygdomme.

Lad os gøre denne påske sikker og mindeværdig for alle de rigtige årsager.