For kolonihaveejere nord for København, tegner fremtiden sig med en uventet og overvældende økonomisk byrde. En lovændring fra 2021 har sat scenen for en eksplosiv stigning i grundskylden, der vil se satserne vokse med intet mindre end 1.700 procent over de næste to årtier.
Dette dramatiske spring i omkostninger har udløst en bølge af bekymring og forargelse blandt ejerne, der ser deres årlige skattebyrde eskalere fra 1.200 kroner til 22.000 kroner.
Det skriver Politiken.
Denne ændring i ejendomsvurderingsloven betyder, at grunde i kolonihaveområder nu skal vurderes på samme måde som helårsboliger. Dette skift har skabt en situation, hvor medlemmer af Haveforeningen Solpletten i Rudersdal Kommune står over for en finansiel fremtid, der virker både uretfærdig og uholdbar. "Det er jo helt på månen, det her – og så er det ikke engang en fejl," udtrykker Allan Juel Weber, formand for bestyrelsen i Haveforeningen Solpletten, sin frustration.
Denne lovgivningsmæssige ændring har mødt kritik fra flere kanter, herunder Thomas Booker fra advokatfirmaet Horten, der har specialiseret sig i ejendomsvurderinger. Thomas Booker argumenterer for, at kolonihavehuse, som kun må benyttes til beboelse en del af året, ikke bør sidestilles med helårsboliger, da dette vil have en direkte indvirkning på deres værdiansættelse.
Denne situation har ikke kun ramt Haveforeningen Solpletten, men også andre kolonihaveforeninger, herunder Bachersminde i Dragør, der ligeledes er blevet hårdt ramt af lovændringen. Disse foreninger står nu over for en kamp for at sikre en mere retfærdig og realistisk vurdering af deres ejendomme, der bedre afspejler deres unikke status og brugsbetingelser.