Fødevarestyrelsen udsender en klar advarsel, inden julerester skal opbevares i køleskabet.
Fødevarestyrelsen i Danmark advarer mod at dække fødevarer til med aluminiumsfolie.
- Vidste du, at syrlige fødevarer kan opløse aluminiumsfolie?, spørger de i et Facebook-opslag.
Aluminium fra stanniol, som er grundelementet i folien, kan ifølge Fødevarestyrelsen være et problem for helbredet, hvis det ophobes i kroppen over længere tid.
- Det er derfor ikke en god idé at lægge sølvfolie over julerester fra rødkål, syltede rødbeder eller pickles, siger de.
Aluminiumet fra rullen kan opløses ved at komme i kontakt med syren, og aluminium kan dermed selv komme ind i maden.
Fødevarestyrelsen siger, at det er bedst at opbevare sådanne fødevarer i glas-, porcelæns- eller plastikskåle, der er dækket af for eksempel plastfolie eller låg.
Når det kommer til opbevaring af mad i glas, gør de opmærksom på, at mad ikke skal opbevares i krystalglas.
- Det er derfor ikke en god idé at lægge sølvfolie over julerester fra rødkål, syltede rødbeder eller pickles, siger de.
Aluminiumet fra rullen kan opløses ved at komme i kontakt med syren, og aluminium kan dermed selv komme ind i maden.
Fødevarestyrelsen siger, at det er bedst at opbevare sådanne fødevarer i glas-, porcelæns- eller plastikskåle, der er dækket af for eksempel plastfolie eller låg.
Når det kommer til opbevaring af mad i glas, gør de opmærksom på, at mad ikke skal opbevares i krystalglas.
Fungerende sektionschef i den kemiske fødevaresikkerhedssektion i Fødevarestyrelsen Norge, Julie Tesdal Håland, bekræfter, hvad Fødevarestyrelsen skriver.
- Aluminiumsfolie er normalt ikke egnet til kontakt med sure og salte fødevarer. Sure fødevarer som syltede rødbeder og agurker kan opløse aluminium, siger hun til DinSide.
På spørgsmålet om det kun gælder mad, der er syltet, eller om det gælder al mad, svarer Håland:
- Det gælder syrlige fødevarer som syltede rødbeder, tomatsauce eller syrlig agurkesalat.
Så længe maden ikke er sur eller salt, kan man ifølge Håland dække den med alufolie.
Fødevarestyrelsen rådgiver også, hvis du ønsker at ovnbage små pakker med kød, fisk eller grøntsager.
- Så er det bedst at bruge bageposer eller bagepapir i stedet for alufolie. Man gør også miljøet en tjeneste, hvis man fravælger stanniol, fastslår Fødevarestyrelsen.
Det er sjældent, at én og samme type fødevareemballage er velegnet til alle typer fødevarer og til brug ved alle temperaturer.
- For dig som forbruger er det vigtigt at tjekke mærkningen og eventuelle begrænsninger i brugen, råder Håland i Fødevarestyrelsen.