”Først tog de smøgerne fra folket. Nu tager de også det røde kød.” Sådan indleder redaktør Jacob Lund-Larsen på det landbrugsfaglige magasin Effektivt Landbrug sin ledende artikel 27. juli. Med henvisning til den afdøde folkesanger Kim Larsens protestsange mod rygeforbuddet for 15 år siden opfordrer lederskribenten til kamp mod forbuddet mod det røde kød.
Overraskende nok argumenterer landbrugsredaktøren ikke med den danske kødproduktion som den ”mest klimarigtige i verden”, som det ellers er på mode i de kredse. Han taler heller ikke om den profitable, EU-støttede oksekødsproduktion, som mange af hans læsere vil gå glip af i takt med et faldende kødforbrug. Det er selve menneskehedens frie valg, der er under angreb fra Region Syddanmark, mener lederskribenten.
Det skriver Gylle.dk i en pressemeddelelse.
Men døm selv. Her kommer et uddrag af Lund-Larsens artikel:
”NU ER TUREN også kommet til det røde kød. I hvert fald i Region Syddanmark, hvor 25.000 ansatte kan se frem til et kødforbud fra politikerne, når de ansatte er på kurser. I klimaets navn, naturligvis. Hvad ellers?
VI HAR NÆRMEST ikke fantasi til at forestille os, at det røde kød-forbud, som brede politiske kredse i Region Syddanmark vil pålægge alle ansatte, ikke skulle kunne blive til noget. Det vil nemlig, siger alle grønne klima-regneark på de regionale direktionsgange, kunne gavne regionens klimaregnskab. Den slags er blodig alvor. Og det frie valg er en by i Rusland, når klimaet er på spil.
(…)
MENNESKERS FRIE VALG er under et gevaldigt pres fra forebyggelses-kommissioner og under et omsiggribende, politisk klima-enevælde. Det er umuligt at bekæmpe den slags udefra. Det er selveste Kim Larsens nytteløse anti-rygeforbudssange et klassisk eksempel på.
DET ENESTE, MAN reelt kan gøre, er at engagere sig i politik og den vej rundt forsøge at ændre tingene indefra, hvis man synes, der er behov for det. Ellers er et kommende forbud mod rødt kød langt fra det sidste, vi har set på den front. Bare vent. Eller ta’ kampen.”
Læs også Syddanmarks svar
Koncerndirektør Jørgen Bjelskou i Region Syddanmark er ikke enig i at, at det krænker menneskers frie valg at opsætte retningslinjer for, hvad der er på menuen, når medarbejderne er ude af huset til arrangementer.
- Jeg anerkender, at der kan være forskellige meninger, men mener ikke, at konsekvenserne er så voldsomme, eller at det er særligt indgribende over for den enkelte. Selvom nogle medarbejdere sætter pris på en god bøf, som jeg også selv gør, så går verden også videre uden, og der vil jo i stedet være et lækkert stykke kylling eller fisk, man kan vælge.
- Vi vil gerne reducere vores klimaaftryk, og det her er en lavthængende frugt. Det redder ikke verden, men det er mange bække små, og her kan vi med en lille indsats opnå en lille, men ikke uvæsentlig effekt, og de fleste kan nok overleve en dag til et kursus eller et møde uden en bøf, siger Bjelskou.
- Den gode historie er, at langt de fleste er positive overfor det, og så er der nogle enkelte, som lige skal vænne sig til det, men det skal nok gå, siger Bjelskou.