Mange danskere kan mandag vågne op til vandpytter, frostgrader - og godt pengenyt.
Mandag sparkes der nemlig gang i en begivenhed, som kan få mange lønmodtagere til at klappe i hænderne.
Overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked ruller i gang, og eksperter spår solide lønstigninger, der kan få inflationen til at ligne en dværg ved siden af.
Industriens parter starter ballet, og som traditionen byder, sætter de rammen for de kommende aftaler. I alt dækker de første forhandlinger omkring 230.000 medarbejdere, men effekten vil kunne mærkes langt bredere, da op mod 850.000 lønmodtagere venter spændt på udfaldet.
Tre procent om året – tak
Overvismand Carl-Johan Dalgaard giver håb til de mange danskere, der drømmer om flere penge på kontoen.
"Vores seneste vurdering er, at lønnen på det private arbejdsmarked vil udvikle sig med cirka tre procent om året i de kommende år. Det er et stærkt arbejdsmarked med god efterspørgsel efter medarbejderne," udtaler han til TV 2.
Og mens inflationen i 2025 ifølge Det Økonomiske Råd forventes at lande på 1,5 procent, ser det ud til, at lønmodtagerne kan glæde sig over en solid reallønsfremgang.
Historisk lav ledighed smitter af
Formanden for HK Privat, Kim Jung Olsen, ser også lyst på fremtiden og deler optimismen om, at en lønfest venter lige om hjørnet.
"Det går godt ude i virksomhederne. Vi har en historisk lav ledighed, og det er også sådan, at den produktivitet, vi skaber her i Danmark, den er højere, når vi sammenligner os med andre lande. Så hvis det ikke er nu, vi skal have en reallønsfremgang, så ved jeg ikke, hvornår det skulle være," siger han til DR.
Slutspurt og risiko for konflikt
Når aftalerne er landet, skal de til afstemning blandt både fagforeningernes medlemmer og arbejdsgiverne. I slutspurten mødes Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation for at sikre, at overenskomsterne kommer helskindet i mål.
Skulle flertallet vende tommelfingeren nedad, kan en storkonflikt blive uundgåelig – en situation, Danmark sidst oplevede i 1998.
Arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen fra Københavns Universitet ser dog ikke en konflikt som den mest sandsynlige udgang. Med et stærkt økonomisk udgangspunkt på hånden er der god grund til at tro, at parterne kan finde fælles fodslag, fortæller hun til DR.